Redactie
Redactie Food 27 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo stel je de perfecte borrelplank samen voor dit weekend

Het is weer weekend en tijd om even heerlijk te genieten! Bijna alle maatregelen zijn weg en dit moet gevierd worden. Hoe kan dit nou beter dan met een wijntje in je hand, leuke mensen om je heen én een heerlijke borrelplank?! Voor een borrelplank hoef je niet lang in de keuken te staan, ook zijn er genoeg opties te vinden. Ook is er voor iedereen wel iets lekkers neer te leggen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om de perfecte plank te maken.

Wij zetten wat tips voor je op een rijtje.

Balans op je borrelplank

Probeer een balans te zoeken tussen veel variatie en niet té veel keuze. Je wil natuurlijk wel dat je borrelplank een geheel is en dat de dingen die erop liggen elkaar versterken. Als je allerlei losse dingen op een plank legt zal dit juist averechts werken. En we gaan voor perfectie toch?! Nee even serieus, in principe maakt het natuurlijk niet uit wat je gebruikt, als je het maar lekker vindt. Maar als je uit wil pakken, dan vertellen wij hoe.

Kaas

Met kaas moet je variëren. Naast een romige kaasje moet een harde kaas of een roodschimmel kaas. Bij een romige kaas moet je denken aan een geitenkaas, brie of een Hollandse Kernhem. Emmentaler, pecorino en gruyère zijn voorbeelden van harde kazen. Je moet natuurlijk ook een beetje kijken wie van je borrelplank gaan eten, veel mensen zijn niet echt fan van schimmelkazen dus let hier op! Je plank moet voor ieder wat wils hebben.

Vlees

Als het om vlees gaat zijn er ook veel keuzes, zo heb je smeerbaar vlees en gedroogd vlees. Kies van beiden varianten een soort. Denk aan rillettes of paté (smeerbaar) en leg daarnaast ook nog een droge worst zoals een Fuet of een salami. Wil je iets speciaals op je borrelplank hebben liggen? Dan kan je ook nog voor lardo of bresaola gaan.

Sides

Naast vlees en kaas is het ook altijd lekker om iets lichts op de borrelplank te hebben. Zoals aardbeien, druiven of cornichons (ingelegde komkommer). Zorg ook dat je crackertjes of brood op de plank hebt, om bijvoorbeeld kaas en worst op te leggen. Daarnaast is mosterd voor bij de kaas ook heel erg lekekr en leg er een schaaltje nootjes bij. Olijven kunnen natuurlijk ook niet ontbreken! Je kan ook nog wat zoute boter en aioli op de plank zetten voor op de broodjes of crackers.

Thema’s voor je borrelplank

Je kan ook nog een thema kiezen voor je borrelplank. Hoe leuk is dat?! Denk aan een Franse, Italiaanse of Hollandse plank. Deze namen spreken voor zich. Je kiest allemaal dingen die typisch zijn voor dat land. Als je een thema kiest is het vaak ook makkelijker om producten uit te kiezen omdat je dan alleen items kan kiezen uit dat ene land.

Nu hoef je alleen nog boodschappen te doen, je plank mooi op te maken en dan lekker eten!

Al gehoord van het chocolade borrelplankje? Het is a-ma-zing