Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 24 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Aha: Dit is dus waarom je borsten altijd zeer doen tijdens je ongesteldheid

Ze zijn gevoelig als je ze aanraakt en zelfs onder de straal van de douche kan het soms pijn doen. Ongesteld zijn is al een straf die wij ongevraagd moeten uitzitten, maar als, naast jouw baarmoeder, jouw borsten óók nog eens tegen je zijn, dan is het feest pas écht compleet. Dit is waarom jouw borsten altijd zeer doen tijdens jouw ongesteldheid. Stijf gespannen en twee cupmaten groter: jouw borsten tijdens de menstruatie hebben het zwaar te verduren. Alsof mood swings en een continue bloeding nog niet genoeg was. Maar er is eindelijk een verklaring voor het feit dat jouw lichaam jou echt van top tot teen wil straffen tijdens de rode week.

Hormoonschommelingen

Jij bent niet de enige die last heeft van dit probleem: maar liefst 72 procent van de vrouwelijke bevolking heeft last van gevoelige borsten tijdens de menstruatie. Dit heeft ten eerste te maken met de stijging van jouw oestrogeen aan het begin van de cyclus. Deze daalt daarna weer waardoor jouw borstkanalen vergroten en daarmee de melkklieren, dat leidt tot pijnlijke borsten.

Een biologische afwijking

De pijn kan ook komen van een biologische afwijking. Deze heet Fibrocysteuze borstziekte. De ziekte is een goedaardige (geen kanker) aandoening waarbij een je pijnlijke knobbels in jouw borsten kan hebben. Het woord ‘ziekte’ kan beangstigend klinken, maar no worries, fibrocysteuze borstziekte is niet gevaarlijk; het is eerder een lastige aandoening omdat het ongemak kan veroorzaken. Denk jij hier last van te hebben? Plan even een bezoekje bij de huisarts.

Een verkeerde bh

Zo blijkt maar weer hoe belangrijk een goed zittende bh is. Als jij een bh aan hebt die te klein is, dan kan dit tijdens jouw menstruatie vervelend voelen. Doordat je borsten opgezwollen en gevoelig zijn door jouw hormoonschommelingen, irriteert de te kleine bh als hell. Maar ook een te grote bh is niet het proberen waard. In deze periode hebben de twee dames extra ondersteuning nodig, wat ze natuurlijk niet krijgen als ze maar wat in de loze ruimte bungelen.

Al met al, goed zorgen voor jouw boezem is van belang. Zeker tijdens jouw menstruatie. Een klein beetje extra ondersteuning in deze barre tijden is wenselijk. Ze hebben het nodig. En jij daarom ook.

Dit is ook leuk om te lezen: Goeie zaak! Monki lanceert een collectie met ongesteldheid als thema