Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Bang voor sneeuw? Dat is een echte fobie en heet chionofobie

Je vriendinnen sprongen vandaag misschien een gat in de lucht toen de witte vlokken uit de hemel begonnen te dwarrelen. Maar als jij die winterse neerslag maar eng vindt, dan ben je zeker niet gek. Misschien heb je wel chionofobie.

Wintersport? Jij gruwelt ervan. Sneeuwpoppen maken? Jou niet gezien. Je sluit je namelijk het liefst op totdat de wereld weer is gesmolten.

Je ziet al helemaal voor je dat je uitglijdt over de glibberige wegen. Of erger: dat je ingesloten raakt. Maar zelfs als je daar niet echt angstig voor bent, heb je gewoon een bloedhekel aan sneeuw.

Herkenbaar? Dan heb je misschien chionofobie. Eh, wat?! Jep, je kunt bang zijn voor sneeuw en daar is zelfs een naam voor. Het heet chionofobie en betekent niets anders dan dat je panisch bent voor sneeuw.

Angst voor sneeuw? Dat heeft een naam chionofobie

Hoe de angst zich precies uit? Als je last hebt van chionofobie dan krijg je een benauwd gevoel, je krijgt een soort paniekaanval en bent zelfs bang voor de dood. Er zijn zelfs mensen die al gaan hyperventileren bij plaatjes van sneeuw. En mensen bij wie het angstzweet al uitbreekt als er alleen nog maar sneeuw is voorspeld.

Wat je er tegen kan doen? Helaas niet zo veel. Sommige mensen vinden het al prettig om simpelweg voorlichting te krijgen over sneeuw, zodat je leert dat je angsten irrationeel zijn. Anderen ontdekken dat als ze geleidelijk worden blootgesteld aan winterse activiteiten, het eigenlijk goed gaat.

Zoek hulp als je angst voor sneeuw ernstige vormen aanneemt

Voel je je echt heel ellendig? Dan is het altijd een goed idee om hulp te zoeken als je chionofobie hebt.

We voelen wel een beetje medelijden met je de komende tijd. Misschien maar binnenblijven en Instagram negeren tot de zomer? Dan hoef je die enge sneeuw in ieder geval niet te zien.