Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Cushioning is de nieuwe datingtrend van het moment en het is wel héél toxic

Cushioning is de datingtrend van het moment. Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar er is ook een grote kans dat je je hier stiekem weleens aan schuldig hebt gemaakt. Cushioning verwijst namelijk naar iemand die in een situasionship of prela (prille relatie) zit, maar stiekem ook contact met andere onderhoudt voor het geval het toch niet werkt.

We will explain…

Cushioning

Cushioning wordt in het Nederlands ook wel ‘demping’ genoemd. Het houdt in dat je met meerdere personen tegelijkertijd appt en flirt om een eventuele klap van een relatiebreuk op te vangen. Zo heb je een aantal back ups om op terug te vallen als het met de ene persoon toch niet werkt en je wordt gedumpt. In een relatie, zouden we dit ook wel vreemdgaan kunnen noemen. Maar hoe zit het als je nog in de datingfase zit en dus eigenlijk nog kan doen en laten wat je wil? Tja, dan is het alsnog wel een beetje toxic.

Het probleem van cushioning

In de meeste gevallen is cushioning alleen gebaseerd op een emotionele band opbouwen met iemand anders. Denk aan WhatsAppen, Snapchatten, een beetje flirten en misschien zelfs samen afspreken. Het gaat vaak niet om fysiek contact met iemand anders, maar dit betekent nog niet dat cushioning helemaal onschuldig is. Het grootste probleem: meestal is de prela, situationship of partner van degene die cushiont niet op de hoogte van de andere relaties die deze persoon onderhoudt. De bedoeling van cushioning is dan ook niet om vrienden te maken, maar om romantische back-ups achter de hand te hebben. Dat zijn in principe niet bepaald goede intenties als je een romantische klik met iemand hebt of aan het opbouwen bent.

Als iemand zich bezighoudt met deze toxic datingtrend, denken ze misschien dat ze de klap van een breakup voor zijn door zichzelf te beschermen. Als je interesse in iemand hebt, zou je alles moeten geven en je best voor diegene moeten doen, in plaats van je aandacht te verdelen en ook contact met andere te zoeken. Het schaadt namelijk ook beide partijen in een relatie. Crushioning belemmert het vermogen om open te zijn en een gezonde relatie te hebben.

Het vermogen om een gezonde relatie met iemand op te bouwen is juist een belangrijke vaardigheid, of het nou voor korte of lange duur is. Vooral als het allemaal even niet soepeltjes loopt, is het belangrijk dat je je relatie kan onderhouden, zo leer je omgaan met conflicten en onzekerheid. Als je dit niet kan is de kans klein dat een relatie met een andere persoon wel werkt.

Dit zijn jouw behoeften aan intimiteit in een relatie volgens de sterrenbeelden