Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Gezondheid 6 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Dit is de gemiddelde lengte van schaamlippen

Doordat de schaamlippen niet iets zijn dat je vaak bij anderen ziet, is het voor sommigen een raadsel hoe die van iemand anders eruit ziet. Dit is de gemiddelde lengte van de binnenste schaamlippen.

Voor alle nieuwsgierige aagjes die wel benieuwd zijn hoe dat bij een ander zit.

Allerlei vormen, soorten en maten

Ieder lichaam is verschillend, iedereen is uniek en dat is maar goed ook. Stel je voor dat iedereen er bijna hetzelfde uit zou zien… doodsaai toch? Toch is het soms leuk om je te verdiepen in wat de gemiddelden zijn. Zo zijn artikelen over gemiddelde inkomens, uitgaven en spaarrekeningen voor velen favoriet, maar ook gaat dit over gemiddelde hoeveelheid urine in openbare zwembaden, de hoeveelheid vriendschappen, de lengte van dates en de proporties van lichamen. Niet omdat je raar bent als je afwijkt van deze norm, maar gewoon, omdat het leuk of goed kan zijn om dit te weten.

Niets is “normaal”

Uit een onderzoek van het universitair ziekenhuis in Luzern is gebleken dat de lengte tussen 650 vulva’s verschilden tussen de 5 en de 100 millimeter en een gemiddelde lengte van 48 millimeter. Maar dat is niet alles dat ze onderzochten. Ook wat betreft de buitenste schaamlippen en de clitoris blijkt iedereen verschillend te zijn. Van de buitenste schaamlippen bleek namelijk dat het varieerde tussen de 12 en 180 millimeter, met een gemiddelde van 80 millimeter en de kleinste clitoris was 0,5 millimeter tegenover de grootste, van 34 millimeter.

Zo zie je maar weer: iedereen en elke vagina is anders. Laten we onze lichamen omarmen en ervan houden, precies zoals het is.

Body positivity: deze TikTok-trend laat zien dat hetzelfde getal op de weegschaal niet één lichaamstype representeert