Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit wil je volgens een gynaecoloog weten als je met een tampon in slaapt

Slapen met een tampon, is dit okay of gevaarlijk? Waarschijnlijk heb jij je net als wij dit wel eens afgevraagd. Laten we hier voor eens en voor altijd antwoord op geven, want dan weet je tenslotte of dit veilig is om te doen, of dat je gewoon toch maar een maandverbandje in je onderbroek moet stoppen.

Volgens Elisa Felsen-Singer (een verloskundige aan de New York University Langone Huntington Medical Group) is het veilig om ‘s nachts een tampon te dragen. Let op: dit geldt alleen als je hem niet langer dan acht uur laat zitten. Als je je tampon zowel overdag of ‘s nachts langer dan acht uur laat zitten dan kan dit in sommige gevallen leiden tot het toxic shock syndroom (TSS). Dit is een zeldzame, maar zeer ernstige en zelfs levensbedreigende aandoening.

Slapen met een tampon in

Het toxic shock syndroom wil je dus ten alle tijden vermijden en daarom draag je je tampon uit voorzorg nooit langer dan 8 uur achter elkaar. Het toxische shock syndroom kwam lang geleden al voor het eerst aan het licht. Dit was tussen de jaren 1979 en 1980 al het geval. Dr. Felsen-Singer zei hierover: “Er werden tampons met een zeer hoog absorptievermogen verkocht en deze konden vrouwen ze voor een langere tijd gebruiken. Het langdurig dragen van tampons resulteerde in een gunstige omgeving voor bacteriën om te groeien, meestal Staph aureus (een van de soorten bacteriën die TSS vaak veroorzaken).”

Ben jij tampons af en toe helemaal zat? Dit zijn je alternatieven

Weg met deze tampons

Gelukkig zijn deze tampons ondertussen niet meer verkrijgbaar in de winkel, maar dat neemt niet weg dat je alsnog je tampon niet langer dan acht uur wilt dragen. Als je dit namelijk wel doet dan geef je gevaarlijke bacteriën de kans om te groeien en om zo TSS te veroorzaken. Tampons die vandaag de dag te koop zijn zijn veiliger en gaan over het algemeen de groei van bacteriën tegen. Maar better safe than sorry toch? Dus wees hier altijd alert op. Slaap je wel met een tampon in? Verwissel deze direct nadat je wakker wordt. We kennen allemaal wel de horror verhalen van meiden die hun tampon waren vergeten eruit te halen en vervolgens naar de gynaecoloog moesten.. En een bezoekje aan de gynaecoloog omdat je een bacterie te pakken hebt is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten.

Ben jij tampons af en toe helemaal zat? Dit zijn je alternatieven