Emma Toussain
Emma Toussain Lichaam 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben jij tampons af en toe helemaal zat? Dit zijn je alternatieven

Ongesteld zijn is voor geen enkele vrouw een pretje. Sure, er bestaan een aantal ‘gelukkigen’ die geen kramp ervaren, geen hoofdpijn hebben en niet rondlopen met een opgeblazen buik. Ook voelt alles down there vaak een beetje pijnlijk aan en bij sommigen vrouwen doen tampons zelfs pijn, helemaal aan het einde van de week als de menstruatie minder wordt.

Heb jij daar last van? Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven.

Ongesteldheid

Het gebruik van tampons lijkt heel normaal en als jij als tiener je eerste ongesteldheid ervaart dan kan het zijn dat je denkt dat dat dé manier is (naast maandverband) om het bloed op te vangen. Dat was misschien 20 jaar geleden zo, maar vandaag de dag zijn er genoeg andere opties. Misschien doet het wel pijn of vind je het idee van een duurzamere optie prettiger. Het is elk geval goed om op de hoogte te zijn van alle alternatieven, zodat je zelf kunt kiezen wat jij het fijnst vindt.

1. Menstruatieondergoed

Vind jij tampons maar niks? Dan is speciaal menstruatieondergoed misschien wel iets voor jou. Deze broekjes zijn herbruikbaar en dat betekent dat ze gewoon kunt wassen. Deze broekjes hebben een speciale laag die het bloed absorbeert. Een beetje net zoals een maandverband, alleen kan je zo’n broekje iets langer dragen. Het laagje kan tot wel 8 uur lang vocht opvangen.

Het ondergoed ziet eruit én voelt aan als normaal ondergoed dus je hoeft ook niet bang te zijn dat het te zien is of dat het oncomfortabel aanvoelt.

2. Menstruatiecups

Menstruatiecups zijn een goed alternatief op tampons. Je brengt ze, net zoals tampons, in je vagina, dus mocht je daar geen fan van zijn moet je deze optie misschien even overslaan. In plaats van dat het bloed absorbeert zoals bij een tampon, komt het bloed in de menstruatiecup terecht. Het zijn kleine cupjes gemaakt van flexibel rubber of siliconen. In het begin kunnen ze er wat intimiderend uitzien, maar na een paar keer oefenen heb je het inbrengen van je menstruatiecup wel onder de knie. Een groot pluspunt: je hebt niet het gevoel dat ze naar beneden ‘zakken’, wat je bij normale tampons af en toe wel kan hebben. Benieuwd? Je koopt ‘m hier.

3. Herbruikbaar maandverband

Een andere duurzame optie is herbruikbaar maandverband. Dit is te vergelijken met gewoon maandverband, maar in plaats van dit eenmalig te gebruiken, kun je het wassen en daardoor opnieuw gebruiken. Het lijkt misschien wat vreemd, maar denk aan hoeveel geld je bespaart door niet elke maand die pakken maandverband te hoeven kopen. Oh, en je hoeft niks weg te gooien!

Dit zou iedereen die wel eens met een tampon in slaapt moeten weten