Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 4 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zou iedereen die wel eens met een tampon in slaapt moeten weten

De gemiddelde vrouw is in haar leven 10 jaar (!) ongesteld. Yes, dat lees je goed. Wij zouden niet weten wat we zonder de tampon aan zouden moeten, maar slapen met een tampon in, daar zijn we eigenlijk altijd terughoudend mee.

Want kan dat eigenlijk wel, of is het inhouden van een tampon de broedplek voor bacteriën?

Kan je slapen met een tampon in?

Popsugar vroeg het aan Elisa Felsen-Singer, gyneacoloog in een ziekenhuis in New York. Zij komt met het verlossende antwoord: je kunt prima slapen met een tampon in, maar je moet wel rekening houden met een aantal factoren.

  • Doe een nieuwe tampon vlak voor het slapen pas in
  • Zorg ervoor dat je vóór het inbrengen van de tampon goed je handen wast, zodat er minder bacteriën op je handen zitten
  • Haal de tampon er ‘s morgens er op tijd uit

Je tampon maat: waar het mee te maken heeft (in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken)

Wanneer je jouw tampon te lang laat zitten, creëer je de ideale plek voor bacteriën die lekker hun gang kunnen gaan en dat is natuurlijk niet wat je wilt down under. Sterker nog, die bacteriën kunnen voor de nare ziekte TSS zorgen.

Waarom je jouw tampon op tijd moet verwisselen

Wanneer je jouw tampon lang inhoudt, is het mogelijk dat je TSS ontwikkelt. TSS staat voor Toxic Shock Syndrom en het is een bacteriële infectie die symptomen zoals koorts, lage bloeddruk en huiduitslag veroorzaakt. Daarnaast kan TSS er zelfs voor zorgen dat je organen aangetast worden – en dat allemaal door het te lang inhouden van een tampon.

De ziekte komt in Nederland gelukkig maar weinig voor en kan verschillende oorzaken hebben, maar het wisselen van je tampon speelt altijd een grote rol. Voor meer informatie over TSS raden we je aan om dit artikel goed door te lezen: is de tampon veilig, of zouden we ons zorgen moeten maken?

Conclusie van het verhaal: als je vlak voor het slapen een nieuwe tampon indoet en niet langer dan acht uur slaapt, dan is er dus geen enkel probleem. Toch fijn om te weten voordat je naar dromenland vertrekt.

Meen je! Er zijn mensen die een tampon gebruiken als beautyblender (maar het werkt waanzinnig)

Popsugar