Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 11 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Dit wil je weten als je weer eens wakker wordt met mysterieuze blauwe plekken

Je ziet het al helemaal voor je: je favoriete skinny en je nieuwe topje, dat ga je vandaag aantrekken. Maar ‘s ochtends kijk je in de spiegel en zie je dat je armen onder de blauwe plekken zitten. Huh? Heb je géén idee hebt hoe je er aan komt? Wij hebben het mysterie voor je ontrafeld.

Je bent een vrouw

Lekker dan, vrouwen hebben eerder last van een hematoom, zoals een blauwe plek officieel heet, dan mannen. En als je een bleke huid heb, vallen die bloeduitstortingen ook nog eens eerder op. Wil je er toch super elegant uitzien met blote benen of armen? Dan zijn er gelukkig wat make-up trucs. Een gewone foundation is helaas niet genoeg. Je hebt je iets nodig in een perzikkleur, die kleur camoufleert namelijk het beste blauw. Een lippenstift of oogschaduw in die tint is prima. Gebruik verder een heel goede, dekkende concealer en tot slot je dagelijkse foundation. Voilá, niemand ziet hoe klunzig of wild in bed je eigenlijk bent.

Je bent klunziger dan je denkt

Het kan natuurlijk zijn dat je wakker wordt met blauwe plekken, omdat je ‘s nachts bent ontvoerd door aliens die met je lichaam hebben geëxperimenteerd. Maar logischer is dat je je arm hebt gestoten terwijl je het niet meer weet. Veel mensen bezeren zich ongemerkt. Je beukt bijvoorbeeld elke dag tegen de punt van je bed als je super moe op je matras wil ploffen. Of je bent in gedachten en stoot tegen de tafel. Het kan natuurlijk ook dat je te veel hebt gedronken en keihard tegen een lantaarnpaal bent opgelopen en daarna een black out kreeg. Tja.

Je gezonde eetpatroon is verdwenen

Na je vakantie gingen alle remmen los. Je hoeft niet meer in bikini en zelf eten bereiden, daar had je ook geen zin meer in. Fruit? Chocolade is toch ook prima als ontbijt. Het kan zijn dat je een vitamine C of B12 tekort hebt en daarom krijg je eerder blauwe plekken. Heb je bijvoorbeeld ook last van je tandvlees? Misschien is het dan toch handig maar weer eens een sinaasappel te pellen.

Je bent een beest in bed

Ook buiten het bed trouwens. Heerlijk hoe hij je soms onverwacht kan vastgrijpen en opgewonden tegen de muur kan duwen. Spierpijn na een hevige nacht is voor jou de normaalste zaak van de wereld. Standjes die anderen als ongemakkelijk zouden bestempelen, heb jij allemaal uitgeprobeerd. In de rush of the moment voel je alleen niet dat je soms een tikje te ruw bent. Of je geeft er geen aandacht aan. Hallo blauwe plek.

De kans is klein maar je kúnt iets ernstigs hebben

Niet meteen bang worden. Een bloeduitstorting is meestal onschuldig en binnen een week weer foetsie. Blauwe plekken ontstaan doordat een bloedvat beschadigd is geraakt. Bijvoorbeeld doordat je je hebt bezeerd. Er lekt bloed uit het bloedvat in de huid, dat ziet er uit als een blauwe plek. Als je gaat Googlen kom je al snel bij enge oorzaken als leukemie, beenmergkanker of een schildklieraandoening. Voel je je verder kiplekker, dan is de kans klein dat je iets ernstigs hebt. Bij twijfel kun je het beste even langs de huisarts gaan.

Heb je soms het gevoel dat je écht valt als je gaat slapen?

Dat raadsel hebben we ook opgelost voor je. Klik op de foto en lees hoe het komt.