Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Love & Seks 12 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Relatieadvies van je dromen? Dit is wat jouw dromen je willen vertellen

Slapen is één van onze grootste hobby’s. Wie houdt er niet van? Misschien kan je zelfs nóg wijzer worden over je relatie door goed naar je dromen te luisteren. Vaak zit er namelijk een verscholen betekenis achter je droom.

Een paar tips van, uhm… eigenlijk jezelf.

Dit vertellen jouw dromen over je relatie

Dromen zijn de poort naar je onbewuste verlangens en gevoelens. Dit komt niet altijd overeen met wat je weet in het dagelijkse realiteit. Soms heb je zelf niet eens door wat je wilt, maar je onderbewustzijn heeft de keuze al voor je gemaakt.

Je kan bijvoorbeeld in je dromen fantastische seks hebben, maar dit in het echte leven nog nooit meegemaakt hebben. Dus… betekent dit dat onze dromen ons af en toe iets te vertellen hebben over onze relatie?

De betekenis van dromen

Wat de precieze betekenis van je dromen is blijft lastig. Vaak hebben je dromen een betekenis, maar er is nooit één duidelijk antwoord op wat ze dan betekenen (hoe handig het ook zou zijn).

Er zijn namelijk veel triggers voor dromen, zoals bijvoorbeeld stress van werk. Dat zorgt voor minder diepe dromen. De dagen waarop je wel een diepere slaap bereikt kun je meer betekenisvolle dromen krijgen. Deze kunnen bijvoorbeeld een boodschap willen overbrengen over een verandering die nodig is.

Hoewel dromen vaak veranderen van onderwerp, zijn er wel overkoepelende thema’s. Van deze drie thema’s die passen bij dromen over je relatie kunnen wij je vertellen wat ze betekenen:

1. Zwoele seksdromen

Heb jij wel eens opgewonden seksdromen over jouw en je lover? Vraag je dan twee dingen af: hoe vind je de seks op dit moment? En hoe intiem zijn jullie de laatste tijd? Deze twee vragen zijn heel belangrijk om samen te bespreken, vooral als je niet blij wordt van je eigen antwoord.

Maar deze soort dromen hoeven niet altijd een indicatie te zijn dat het mis gaat. Het kan ook zijn dat je partner en jij gewoon meer tijd met elkaar moeten doorbrengen om echt romantisch van elkaar te genieten.

2. Gespannen dromen

Dromen waarin je met je liefje in conflict bent, een argument bespreekt of dat je spanning ervaart kunnen ook iets vertellen. Deze dromen kunnen meestal één van deze twee dingen betekenen: het kan zijn dat je opborrelende gevoelens hebt, maar dat je deze nog niet goed kan plaatsen. Let hier op de gevoelens die de boventoon voeren in jouw droom, misschien kan je ze op deze manier een plekje geven.

Het kan ook zijn dat je subtiele hints in het dagelijks leven over het hoofd ziet. Onbewust proberen je dromen deze dan duidelijk te maken. Als je hier achter komt, neem dan de tijd om het van je af te schrijven, bijvoorbeeld in je dagboek.

3. Dromen waarin je je partner niet kan bereiken

Bij dit soort dromen duid het duidelijk op een mindere communicatie tussen jouw en je lover. In deze dromen probeer jij je partner te bereiken, maar je bent het nummer compleet vergeten of hoor je geen stem aan de andere kant van de lijn. Dit kan een teken zijn dat jij je ondergewaardeerd of gegeneerd voelt binnen je relatie.

Als dit gebeurt kan je het beste werken aan de tijd waarin jullie allebei samen thuis zijn, bijvoorbeeld na een werkdag. Hoe delen jullie die tijd in? Creëer bijvoorbeeld rituelen voor als jullie naar bed gaan of hoe jullie eten koken. En wees echt aanwezig als je samen bent.

Lees ook: