Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 4 sep 2022
Leestijd: 1 minuut

Dit gebeurt er met je lichaam als je nooit stretcht na een workout

We weten allemaal dat stretchen goed voor ons lichaam is, maar toch zijn die keren dat we goed stretchen op één hand te tellen. Totdat we lazen hoe slecht dat eigenlijk voor je lichaam is.

Wanneer je denkt aan een goede workout, dan is dat er waarschijnlijk een met veel beweging, zweet en een voldaan gevoel achteraf. Die workouts zijn zéker ook goed voor je lichaam en dat moet je ook vooral blijven doen, maar vergeet daarna vooral niet wat stretch oefeningen te doen.

Waarom je zou moeten stretchen

“Je gebruikt jouw spieren en gewrichten de hele dag, elke dag. Door regelmatig te strechten houd je jouw spieren sterk en soepel, verbreed je jouw range of motion en verklein je de kans op blessures,” vertelt pilates instructeur Bec Chidiac in dit artikel van Body+Soul.

Tegenwoordig zijn stretch-, mobility en flow lessen populairder dan ooit en dat is een goed teken, maar het kan nóg beter volgens Chidiac. Elke dag 10 minuten stretchen is namelijk beter voor je lichaam, dan een keer in de week een vol uur.

En als je niet stretcht?

Niet stretchen heeft zowel lange- als korte termijn gevolgen voor je lichaam. Op korte termijn kan het zorgen voor blessures, vermoeide spieren en spierpijn. Op lange termijn kan het zelfs jouw balans aantasten en kan het niet-stretchen zorgen voor zwakkere spieren…

Beide voorspellingen klinken ons niet echt prettig, dus zorg ervoor dat je altijd een stretch-oefening toevoegt aan je dag. Of je dat nou wilt doen wanneer je opstaat, wanneer je naar bed gaat of midden op de dag, dat maakt niet uit.

Dus, aan de slag! Deze 4 stretches kan je elke ochtend doen om flexibeler te worden en op YouTube staan talloze stretch-video’s voor beginners.

7 dingen die je sowieso herkent als je een online HIIT-workout doet

Body and Soul