Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 19 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

De 8 wetenschappelijke redenen waarom we elkaars hand vasthouden zo fijn vinden

Een handje vasthouden kan eigenlijk met iedereen. Met je zusje, je mama, je beste vriendin en natuurlijk je lover. Een manier om te laten merken dat je close bent en van elkaar houdt. Het voelt zo fijn en vertrouwd. En we doen het niet zomaar. Er zijn wetenschappelijke redenen waarom we elkaars hand vasthouden zo fijn vinden:

1. Het is zo comfortabel

Wij menselijke wezens zijn niet alleen dol op gewoontes, we houden ook van comfort. We begeven ons rondom mensen die ons een veilig gevoel geven. Neurowetenschappers van de University of Virginia en de University of Wisconsin deden onderzoek naar het effect van menselijke aanraking in stressvolle situaties.

Deelnemers aan dit onderzoek werden bedreigd met een elektrische shock. Een liefdevolle aanraking bleek de oplossing te zijn om de stress te doen verminderen. Hierbij maakte het niet uit of je iets voor iemand voelde of niet. Als de werkdruk je te veel wordt, vraag dan gewoon even of je collega je hand vast wil houden.

2. Het is natuurlijk

Wij zijn niet de enige wezens die elkaars hand graag vasthouden. Otters doen het (zó cute), pinguïns doen het en zelfs olifanten doen het. Al moeten zij hun slurf gebruiken.

3. We vinden het fijn om een connectie te voelen

Vanaf dag één heb je een connectie met je moeder. Van het moment dat je bij haar in de armen ligt tot het moment dat je kunt lopen en haar hand vasthoudt. Deze fysieke connectie zal ons altijd doen herinneren aan een hechte band.

4. Het geeft warmte

Huidcontact is de beste manier om het warm te krijgen. Wanneer je je handschoenen bent vergeten in de ijzige kou, dan houd je het liefst de hand van iemand vast. Het liefst natuurlijk van een fijne vent.

5. Druk verzacht de pijn

Wie hield je hand stevig vast toen je je eerste prikje kreeg? Hield iemand je hand vast toen je je eerste piercing liet zetten? Grijp je ook naar je hoofd wanneer je tegen een deur aan bent gelopen?
En is een massage niet het állerlekkerste wat er is na een lange dag werken?

Waarschijnlijk is op alle vragen het antwoord: ja. Wij mensen zijn zo geprogrammeerd dat we druk zien als een pijnverlichting. En als je erover nadenkt, dan gebeurt dat ook wanneer we elkaars hand vasthouden. Dat is ook een lichte vorm van druk.

Wetenschappers van de Johns Hopkins University hebben zelfs ontdekt dat wanneer er druk wordt uitgevoerd op de huid tussen de duim en de wijsvinger er iets magisch gebeurt. Hoofdpijn, kiespijn en angst kunnen dan afnemen.

6. Je maakt een krachtig statement

Weet je nog? Toen politici hand in hand de straat op gingen om een statement te maken tegen geweld richting homoseksuelen? Elkaars hand vasthouden in het openbaar betekent vaak een statement. En er wordt ook vaak gedacht dat de mensen in kwestie een stel zijn.

Of je bent verliefd, of je hebt een close band met iemand of je support wat degene doet. Mensen houden van het maken van een statement. En dat gaat vaak gepaard met elkaars handen vasthouden.

7. Het is handig en makkelijk

Wanneer je naast iemand loopt, dan vallen je handen automatisch naast de handen van de ander. Je spier is niet gespannen en je hoeft je geen zorgen te maken of je hand awkward is of dat je het niet goed. Er valt namelijk niet zoveel aan te kunnen.

8. Het kan verdomd sexy zijn

Je hebt het misschien niet eens door, maar degene die zijn of haar hand aan de bovenkant heeft, is meestal degene die de controle heeft. Deze lichaamstaal demonstreert een fysieke controle. Wat best sexy is. Laat die Fifty Shades taferelen maar beginnen. Waar zijn de handboeien?

LEES OOK: Van deze 15 lieve aanrakingen smelt iedere vrouw