Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 16 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Last van haarpijn? Dit is wat je er aan kunt doen

Het is geen hoofdpijn, maar een oppervlakkige pijn op de hoofdhuid. Herkenbaar? Het is zeker geen pretje, maar je kunt er wel iets aan doen. Blijf kalm, je haar gaat niet uitvallen, waarschijnlijk is er iets anders aan de hand.

Wat is haarpijn?

Het is een gekke pijn. Het zit niet ín je hoofd, maar óp je hoofd. Het is een oppervlakkige pijn die je ervaart op je hoofdhuid, aan de haarwortels. Het hoeft zelfs niet per se op je hoofd voor te komen. Je kunt de pijn ook ervaren rond je wenkbrauwen, waar natuurlijk ook haartjes zitten.

Haarpijn, ook wel trichodynia genoemd, kent geen zichtbare verschijnselen zoals schilfers of roodhuid. Haarpijn kan ontstaan bij het dragen van een staart of een knot. Ook bij klitten of het dragen van een muts kun je deze pijn voelen. Maar, een duidelijke aanleiding is er eigenlijk niet. Vet irritant.

De theorieën

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van haarpijn. Dat zijn de volgende:

1: Samentrekkende spiertjes
Aan elk haarzakje zit een spiertje verbonden. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kippenvel kunt krijgen. Het aanspannen van het spiertje gebeurt normaal gesproken bij stress, spanning en kou. Maar soms trekken de spiertjes aan en ontstaat haarpijn. Dit kan door bijvoorbeeld een strakke staart te dragen.

2: Ontstoken of geïrriteerde haarzakjes
De bovenste gedeeltes van je haarzakjes kunnen ontstoken raken, je hebt dan folliculitis. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en dit kan zorgen voor pijn op je hoofdhuid. Je zult dan echter ook rode bultjes op je huid zien, wat bij haarpijn niet per se het geval is.

3: Prikkeling van pijnzenuwen op de hoofdhuid
Overal bevinden zich pijnzenuwen, ook op je hoofdhuid. Deze geven aan of er beschadiging van weefsels is. Als deze op de hoofdhuid zo geprikkeld worden, kan er pijn ontstaan.

4: Stress en psychische problemen
Haarpijn kan ook komen door stress. Mensen met psychische klachten, klagen namelijk vaker over het hebben van haarpijn. Toch blijken oorzaken nog vaag.

What to do?

Aangezien de oorzaken van haarpijn nog niet helemaal duidelijk zijn, zijn er nog geen behandelingen of medicijnen tegen de pijn. Een paracetamolletje zal helaas niet helpen tegen de pijn. Je kunt daarom wachten tot de pijn wegtrekt. Maar wanneer de pijn herhaaldelijk terug blijkt komen, probeer dan bijvoorbeeld eens een andere shampoo.

Sommige klinieken hebben wel een bepaalde behandeling tegen haarpijn. Informeer daarvoor bij de huisarts of dermatoloog. Als je de pijn hebt gecombineerd met bultjes, schilfers, blaasjes of iets dergelijks, dan is er misschien meer aan de hand.

Een vervelend kwaaltje, waar niet veel aan te doen is helaas. Vertrouw je het niet, raadpleeg dan altijd een arts.

Dit is echt heftig: Draag je altijd een te strakke knot? Dit meisje kreeg extreme haaruitval