Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 2 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Emma’s Molumn #1: Wie is de Mol? Is weer begonnen en oh my.. wát een begin!

Het is weer tijd voor één van de beste, spannendste en meest ingewikkelde spelprogramma’s op de Nederlandse televisie: Wie is de Mol? Jaaaaa, het is weer begonnen! Tien bekende Nederlanders voeren de meest bizarre opdrachten uit en moeten tegelijkertijd op zoek naar die ene saboteur: de Mol. Beautify’s Emma bespreekt in deze ‘molumn’ de laatste aflevering, slinkse molacties van kandidaten en de gekste theorieën en aanwijzingen. Vandaag aflevering 1: ‘De tijd zal het leren.’

Het begint weer!

Gisteren om 20.29 uur precies was het éindelijk weer zover: het nieuwe seizoen van WIDM is van start gegaan! Op 1 januari, misschien wel de meest brakke dag van het jaar.. in ieder geval voor mij. Dat maakt me niet minder enthousiast, want ik ben een echte molloot. Eten is besteld, dekentjes zijn gepakt, de app is gedownload en ik heb mijn punten ingezet. Let’s go.

Oh.. kleine waarschuwing: heb je de aflevering nog niet gezien? Pas op voor spoilers.

Verwarring zaaien

De aflevering begint op 16 september 2021. Is dit het begin van het seizoen? Is dit in Albanië? Zo. veel. vragen. In de eerste paar shots is het donker, horen we spannende muziek en zien we een enorme oprijlaan van een groot kasteel. Eén voor één stappen er mensen (wie?) met capes en maskers uit de auto en laten een uitnodiging zien. Op de uitnodiging staat ‘Wie is de Mol? De Ontmaskering’ en ‘gepresenteerd door de Mol’. Het lijkt er op dat de Mol zich op deze avond gaat onthullen?! Maar zo vaag als het programma soms is, zo vaag blijven deze eerste shots ook. Natuurlijk gaan we nog niks zien.. maar interessant is het wel. Als deze intro afgelopen is gaan we gelijk terug naar ‘3 weken eerder’. Ahhhh. Nu gaat het spel beginnen!

Voorafgaand aan de aflevering heb ik mijn punten ingestuurd in de WIDM-app. Hebben jullie die al gedownload? Hier kan je samen met je vrienden of familie ook strijden om de winst dus dat maakt het programma nóg leuker om naar te kijken. Je begint met 100 punten en mag deze inzetten op elke kandidaat naar keuze. Ik spreid meestal (jaaaaa ik doe m’n huiswerk) zodat ik er niet meteen uitvlieg. Dus ik geef elke kandidaat ongeveer even veel punten. Lekker veilig.

WIDM in Albanië

Na deze spannende introductie zijn de kandidaten eindelijk in Albanië. Tijdens de eerste autorit worden er gelijk videobeelden afgespeeld, die naar mijn gevoel van groot belang kunnen zijn. Het lijken wel casting tapes, elke kandidaat vertelt namelijk waarom hij of zij een goede mol zou kunnen zijn. En ja hoor, dit zijn de ‘mollicitaties’. De kandidaten schrikken van deze vertoning, omdat op deze manier al hun geheimen en tactieken op tafel komen te liggen.

Dan eventjes over de kandidaten: ik ken ze niet allemaal. Dat is altijd zo in het begin van WIDM maar toch is het elke week weer jammer als iemand geëlimineerd wordt. Ik herken Sahil (BNNVARA), Arno Kantelberg (journalist), Kim Lian van der Meij (actrice en presentatrice), Everon Jackson Hooi (acteur) en Fresia Cousiño Arias (presentatrice).

Bij de rest gaat nog geen belletje rinkelen, maar ik leer ze vanzelf kennen. Ik noem ze toch eventjes: Welmoed Sijtsma (presentatrice), Thomas van Luyn (cabaretier), Suzanne Klemann (zangeres) Laetitia Gerards (operazangers) Hila Noorzai (presentatrice) en Glen Faria (rapper).

Wie is de mol
WIDM kandidaten seizoen 22 AVROTROS

Opdrachten 1

De kandidaten ontmoeten één voor één presentator Rik van de Westelaken vlak voor de eerste opdracht. ‘Wie is volgens jou de Mol?’ Vraagt Rik. Oh god.. zelfs ik krijg de zenuwen van deze vraag. De kandidaten kennen elkaar nog niet eens?! Ook vertelt Rik, net als in het vorige seizoen, dat ze ‘oren en ogen goed open moeten houden. Welmoed Sijtsma is meteen alert en kijkt achter zich. Slimme vrouw, helaas voor haar was er niks te zien. De kandidaten moeten een antwoord geven op de vraag: ‘Wie is de Mol?’ en worden daarna ingedeeld in twee groepen: troeven en aftroeven.

Tijdens het eerste spel moeten de kandidaten verschillende opdrachten uitvoeren om geld (en jokers!) te verdienen. Wat de kandidaten niet weten, is dat er in het spel van team troeven alleen jokers te verdienen zijn en dat er in het spel van team aftroeven alleen geld te vinden is. Het spel vindt plaats op een soort ruïne met middeleeuwse uitstraling. De kandidaten moeten verschillende sleutels vrijspelen om kistjes te kunnen openen.

Belangrijke informatie binnen handbereik

Na afloop van de proef komen de kandidaten erachter dat het ene team geld heeft verdiend en het andere team jokers. Rik geeft team aftroeven (van ‘t geld) de optie om de jokers op te kopen, zodat iedereen weer gelijk staat. En ja hoor.. natuurlijk doen ze dat. Rik komt wel nog met een kleine opmerking: op geld het stonden kleine aanwijzingen naar de Mol. Jammer dat jullie ‘t allemaal uitgegeven hebben, hè? Oh Rik toch.

Na de eerste opdracht gaan de kandidaten kamperen op het spelterrein, tot groot ongenoegen van Arno Kantelberg. De gespannen sfeer slaat snel om als de kandidaten zien waar ze mogen slapen: oude ruïne is omgetoverd tot fancy camping. Tjsa, de redactie van WIDM is wel goed in het creëren van onvergetelijke ervaringen.

Opdracht 2

Tijdens de tweede opdracht moeten de kandidaten met behulp van zandlopers precies uitzoeken hoe laat ze de klok moeten stoppen. Dit is echt zo’n proef waarvan je denkt: het zou fijn zijn om wat extra uitleg te krijgen, maar helaas, we moeten het er mee doen. Uiteindelijk blijken de kandidaten het goed te snappen want elk team krijgt het voor elkaar om de klok op de juiste tijd te stoppen. Geld in de pot! Ook kijken de kandidaten meteen of op dit geld aanwijzingen te vinden zijn.

(Live)executie

Aan het einde van de aflevering is het tijd voor die gevreesde test en executie. Maar.. het programma komt met een enorme plottwist. Rik mag 2 vrijstellingen uitdelen aan degene die het minst verdacht wordt. Maar hoe meten ze dat? Nou, dat wordt bepaald door het Nederlandse publiek. Op 28 augustus 2021 was een livestream te volgen, vanuit Albanië, tijdens de executie. Whut?!

Voor het eerst kon publiek live meekijken met de executie en ze mochten zelfs stemmen op de meest verdachte deelnemer. De kandidaten moesten één voor één een pleidooi houden over waarom zij juist niet de Mol zijn. Wie is geloofwaardig en wie niet? Mijn gevoel zegt dat Arno een spelletje speelt. Iets in zijn ogen lijkt niet helemaal oprecht.. Ik was blijkbaar niet de enige, want Arno krijgt de meeste stemmen van het publiek. De minst verdachte? Glen. Hij krijgt de vrijstellingen en hij geeft er eentje weg aan Everon.

Na de livestream gaat de executie verder en Suzanne krijgt een rood scherm. Stel je voor.. je doet mee en ligt er na 1 dag al uit. Dat lijkt me dramatisch, maar Suzanne gaat er goed mee om. Wel had ik Suzanne (in de app) 2 punten gegeven dus die ben ik helaas kwijt.

Als Rik afscheid neemt van Suzanne, geeft hij haar een envelop. Als ze de envelop opent, ziet ze een uitnodiging voor ‘Wie is de Mol? De Ontmaskering’. OMG! De afvallers krijgen dus zo’n envelop?

Wie verdenk ik?

Ik heb nog steeds ontzettend veel vragen. Maar ik weet ook: dat gaat niet veranderen. Deze vragen blijven tot het einde en ik hou ervan. Mijn verdenkingen? Arno (zoals heel Nederland) en Kim Lian ook wel. Ze lijkt wat naïef.. maar dit kan net zo goed een spelletje zijn. Ik ga volgende week op zoek naar aanwijzingen en theorieën. Wie verdenken jullie?!

Wie is de Mol? is elke zaterdag om 20.29 uur te zien op NPO 1. Terugkijken? Dat kan op NPO Start.

Splinter Chabot presenteert de ‘Wie is de Mol? Podcast en vertelt ons alles wat je moet weten over de nieuwe kandidaten