Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 20 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe vaak gebruik jij een masker? Het kan namelijk zijn dat het té veel doet wat kan leiden tot over-masking

Een goed gezichtsmaker kan heel veel betekenen voor je huid. Veel skincare lovers gebruiken daarom wekelijks wel een masker in de skincare-routine. Hoe goed een masker ook is voor je huid, té veel kan ook nadelen met zich meebrengen. Het wordt ook wel over-masking genoemd. Herken je het droog, irriterend gevoel als je je gezichtsmasker af hebt gewassen? Dan heb jij misschien last van over-masking.

Maar wat is té veel? Of ligt het aan de ingrediënten die je gebruikt? Wij hebben hulp gezocht bij een expert.

Gezichtsmaskers te veel gebruiken: wat is over-masking?

Over-masking betekent simpelweg dat je te veel maskers op je huid smeert, het woord zegt het al. Een symptoom waaraan je dit kunt herkennen, is als je huid juist droog en geïrriteerd raakt ondanks dat je regelmatig een masker opdoet. Het kan zelfs leiden tot ontstekingen van je huid, stelt dermatoloog Dr. Jessie Cheung.

Psst, sla dit artikel op met Pinterest.

Hoe snel je huid vindt dat je te veel maskers op doet, hangt heel erg af van je huidtype en de ingrediënten in het masker dat je gebruikt. Makers die bedoeld zijn voor hydratatie, moisturizing of het zachter maken van je huid kan je vaker/langer gebruiken. Over-masking gebeurt sneller bij gezichtsmakers die bedoelt zijn voor exfoliating of drying.

Je huid bij over-masking

In gezichtsmaskers die bedoeld zijn voor exfoliëren, hebben vaak het ingrediënt salicylic acid, wat heel schadelijk voor je huid kan zijn als je het te vaak gebruikt. Daarnaast zijn maskers met klei ook niet ideaal voor veel gebruik. Een reactie op deze ingrediënten kan zijn dat je huid extra droog wordt.

Als je een hele sensitieve huid hebt kan je deze ingrediënten het beste helemaal niet gebruiken in je skincare-routine. Over-masking kan dan namelijk leiden tot eczeem of rosacea, vertelt dermatoloog Dr. Hadley King.

Het gebruik van gezichtsmaskers

Maskers met deze ingrediënten kun je het beste alleen gebruiken op de delen van je gezicht waar je erg last hebt van onregelmatigheden, niet over je hele gezicht. Om over-masking te voorkomen kan je volgens de twee dermatologen het beste lichtere maskers gebruiken, deze kan je dan ongeveer 2/3 keer per week opdoen.

Als er in de maskers actieve ingrediënten zitten zoals AHA, retinol of BHA – raden ze aan om het maar één keer per week op te doen.