Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Beauty en Style 31 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Finally: het antwoord op waarom mannen van kort of lang haar houden

We denken allemaal dat mannen een voorkeur hebben voor lang haar. We groeien namelijk op met het idee dat lang haar bij een vrouw hóórt. Maar wie bepaald wat ‘hoort’ en wie zegt wat mooi is? Dat is een vraag die gelukkig altijd onbeantwoord blijft. Maar we zijn er wel achter welke man van lang haar houdt en welke man juist van kort haar.

De man die van lang haar houdt

Mannen die de voorkeur aan lang haar geven bij vrouwen zijn klassieke mannen. Zij zijn niet alleen klassiek qua uiterlijke voorkeur bij een vrouw, maar neigen naar een zo groot mogelijk verschil tussen man en vrouw. Op alle fronten. Deze man houdt meestal van een klassieke rolverdeling in het huwelijk.

Lang haar is niet per se iets van onze tijd. Al eeuwen lang is de beauty standaard voor vrouwen lang haar. Luncida Ellery, een haar specialist legt ons dit uit: ‘Onze geschiedenis laat zien dat lang haar het symbool is voor vrouwelijkheid. Zo knipten vrouwen tijdens de Civil War hun haar af, om zo afstand te doen van hun vrouwelijkheid. In de hoop dat ze zo evenwaardigheid schepten met de man. En sinds de bijbelse tijden zien vrouwen hun lange haar als een ‘crowning glory’.

Daarnaast blijkt uit een een ander onderzoek dat haarlengte en de kwaliteit van het haar in verband wordt gebracht met jeugdigheid en gezondheid. En zo zochten mannen vroeger onbewust al naar een geschike partner om kinderen mee te krijgen.

Op een blog genaamd Into The Gloss werd uitgelegd dat mannen graag een vrouw met lang haar willen zodat ze ermee kunnen spelen. Echter wordt dit ontkracht door veel mannen. Zo zegt één van hem: ‘Ik heb meerdere vriendinnen gehad maar ik heb nooit een gevraagd om het te laten groeien zodat ik er mee kon spelen.’

De man die van kort haar houdt

Mannen die voor vrouwen kiezen met een kortere kapsel zijn naar alles op zoek behalve een muurbloempje. Ze willen een vrouw hebben die lak heeft aan de beautynorm die in onze maatschappij heerst. Ook zullen zij openstaan voor een moderne rolverdeling in het huwelijk.

Twiggy was een van de eerste vrouwen die voor een kort koppie koos in plaats van lange manen. Helemaal in die tijd was het niet gebruikelijk om als vrouw korter haar te hebben. Zo zegt Twiggy: ‘Mijn haar is altijd belangrijk voor mij geweest en is onderdeel geweest van mijn image. Ik hoop dat ik met mijn korte kapsel andere vrouwen inspireer om hun éigen stijl te ontwikkelen. Ze hoeven niet bang te zijn om iets nieuws te proberen.’

Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen met kort haar worden gezien als een vrouw met een ruggengraat, vastberadenheid en een volle agenda.

Bovendien zie je tegenwoordig massaal mannen met de man-bun. Ook hebben zij al jaren geleden hun wijdere jeans ingeruild voor een skinny jeans die verdacht veel lijkt op die van ons. Dat accepteren wij ook allemaal toch?

It’s all about style girls

Of jij nou kiest voor klassieke lange lokken of een kek kort koppie, het gaat allemaal om stijl. Want society’s standards of beauty zullen niet altijd dat zijn want jij graag zou willen zien. Maar vergeet niet dat je stijl een directe reflectie is van wie jij wilt zijn, en hopelijk wie jij écht bent. Stijl komt van binnenuit, en beauty wordt slechts gemeten aan de buitenkant. Keep that in mind girls.

Denk jij al tijden aan een kort koppie?

Met deze truc kom je er achter of het jou staat voordat je de schaar in je lokken laat zetten. Klik op de foto om het te lezen: