Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 28 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Aha, dit is blijkbaar de reden waarom geur zo’n grote invloed heeft op wie we verliefd worden

We weten inmiddels allemaal wel hoe belangrijk geur is. Als we iemand niet lekker vinden ruiken is de kans groot dat we een aversie krijgen tegenover die persoon. Maar de reden hierachter is bijzonder en héél interessant. We weten allemaal wel dat we bepaalde geuren koppelen aan bepaalde herinneringen. Zo kan een wat muffere geur ruiken je doen denken aan het huis van je oma, en de geur van spekjes naar die ene avond waarop je de hele avond rond het kampvuur hebt gezeten met die hotshot.

Maar dat is niet het enige dat geur doet. Geur bepaalt namelijk ook hoe aantrekkelijk we iemand vinden. Heb jij wel eens een lover gehad die je niet lekker vond ruiken? Grote kans van niet. We kiezen onze partners namelijk uit op geur. En absoluut niet alleen de geur van zijn luchtje. Maar de reden waarom geur zo belangrijk is, ken je die al?

Zijn totale geur, oftewel zijn eigen geur gemengd met zijn deo en zijn luchtje, bepaalt voor een groot gedeelte hoe aangetrokken jij je voelt tot hem. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wij vrouwen mannen selecteren op basis van hoe goed ze bij ons passen. En één van de belangrijkste factoren om erachter te komen of iemand bij ons past is blijkbaar geur.

Wij kunnen ruiken aan de hand van de geur van iemand of hij of zij bij ons past. En dat kunnen we bepalen doordat wij mensen in staat zijn op stukjes van de DNA genaamd ‘major histocompatibility complex’ oftewel MHC, van onze eventuele lover op te snuiven. MHC heeft te maken met je immuunsysteem. Blijkbaar zoeken wij bij onze partners een verschillend DNA uit zodat als je jouw DNA kruist met dat van hem, jullie zoveel ziektes uitsluiten later bij jullie kinderen. Handig hè?

Wat ook een interessant gegeven: als wij vrouwen eenmaal een partner hebben schijnen we minder goed geuren van andere mannen te kunnen ruiken. Dit zou een persoonlijk verdedigingssysteem zijn om ons ervan te weerhouden om vreemd te gaan. Aan de andere kant zorgt geur er ook voor dat wanneer we verliefd zijn en de relatie wordt verbroken door hem, we naar hem terug willen blijven gaan.

Onderschat geur vooral niet. En nu weet je wat de truc is om hem aantrekkelijker of juist onaantrekkelijker te maken; geef hem een geurtje kado. Alhoewel eigen geur natuurlijk altijd het meeste invloed heeft, het valt te proberen.