Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Beauty en Style 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

OMG: het gezichtshaar van je partner kan jou een infectie geven na het zoenen

Een lekker potje zoenen is hartstikke fijn en heeft veel voordelen. Het belangrijkste is dat je er blij van wordt of opgewonden van raakt. Ook lezen we vaak dat het goed zou zijn voor je tanden en het kan je immuunsysteem verbeteren. Dat het af en toe kleine gezondheidsrisico’s met zich meebrengt (zoals het doorgeven van pfeiffer) weten we ook. Toch zijn we nu achter een nieuw shockerend feitje gekomen en die moeten we echt even met je delen. Blijkbaar is het heel goed mogelijk dat je een bacteriële huidinfectie op kunt lopen als jouw zoenpartner (prikkend) gezichtshaar heeft.

Wat?!

Infectie gezichtshaar

Het klinkt misschien wat onwerkelijk, maar soms gebeurt het echt. TikTokker @jaleighrobbins2023 deelde eind maart een video waarin ze liet zien wat er gebeurde met haar gezicht nadat ze haar vriend (met flink wat gezichtshaar) had gezoend. En ja.. Ze heeft een flinke infectie.

@jaleighrobbins2023

it was a long two weeks #LizzosBigGrrrls

♬ original sound – frankiesaudios

Hoe ontstaat deze infectie?

Popsugar sprak met een gecertificeerde dermatoloog over deze infectie. Volgens deze dermatoloog zijn er twee manieren waarop zo’n infectie kan ontstaan. Dit kan namelijk gebeuren doordat de baard of het gezichtshaar van je partner (te) veel bacteriën bevat. Het gaat hierbij dan meestal om de bacterie genaamd stafylokok. Iedereen kan deze bacterie met zich meedragen dus jij kan ‘m ook overgeven aan je lover en die blijft dan weer in zijn baard hangen. De tweede manier is dus dat jij de bacterie zelf meedraagt.

Stafylokok

De bacterie genaamd stafylokok is te vinden op je huid of in je neus. Deze bacterie wordt verspreid door snijwonden, schaafwonden en huid-op-huidcontact. Het is niks om je zorgen over te maken want veel mensen hebben deze bacterie op hun huid. De meesten hebben helemaal geen last van of in het ‘ergste’ geval ervaar je een kleine infectie of irritatie.

Gevolgen

Heb jij wel eens iemand met een snor of baard gezoend? En iemand met prikkende stoppels? Mocht het er heel heftig aan toe gaan dan kan het zo zijn dat door de wrijving jij kleine beschadigingen aan je huid kunt oplopen en dan kunnen bacteriën zoals stafylokok je huid binnendringen.

Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Helaas is zo’n infectie niet echt te voorkomen, omdat deze bacteriën op de huid normaal zijn. Ook heeft het ontstaan van een infectie veel te maken met je huidbarrière, je huidmicrobioom (verzameling van micro-organismen die in je lichaam en op je huid leven), de toestand van je immuunsysteem, de grofheid van het baardhaar en je stressniveaus. Het enige wat jullie beiden kunnen doen is je gezicht wassen. Dus heeft je lover een baard of snor? Dan is het wel zo fijn als hij zijn gezicht regelmatig wast. En dan bedoelen we niet alleen maar met water 😜

*Disclaimer: onze redacteuren hebben geen medische achtergrond dus voor vragen en twijfels verwijzen we je altijd door naar je eigen huisarts. Die kan jou meer vertellen over elk medisch vraagstuk en mocht je last hebben van zo’n infectie kan hij of zij jou ook behandelen met de juiste medicatie.

Voor eens en voor altijd: híerom moet je iedere dag een schone onderbroek aan