Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Food 22 jun 2015
Leestijd: 4 minuten

Girlpower! 16 afvaltips van vrouwen die elk meer dan 50 kilo zijn afgevallen

Afvallen is iets dat helaas niet binnen een uurtje gebeurd is. Het vraagt tijd, energie en doorzettingsvermogen. Nu staan vrouwen algemeen bekend om hun wilskracht. Zeven vrouwen die elk minimaal vijftig kilo zijn afgevallen, delen de beste tips die hen hebben geholpen met afvallen.

1. Begin klein

Gooi niet gelijk je hele eet- en bewegingspatroon overhoop. Begin met kleine stapjes bij zowel voeding als sporten. Begin eerst met vijftien minuten hardlopen en bouw dit langzamerhand op naar bijvoorbeeld dertig minuten.

2. Geef niet op

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar soms zijn er van die momenten dat je denkt: ik kan en wil niet meer. Geef dan niet op, je kan dit wel en je zult zien, als je doorzet voel je juist alleen maar sterker.

3. Eetgewoontes

Iedereen heeft wel zo zijn eetgewoontes, of eten waar je echt verliefd op bent. Betrap je jezelf er bijvoorbeeld op dat je eigenlijk best wel vaak patatjes met een burger eet? Vervang dit dan door een gezonde variant: zoete aardappel frietjes met een burger van mager vlees en niet teveel saus smaakt echt net zo lekker.

4. Gezonde maaltijd

Ga op zoek naar een gezonde maaltijd die je zó lekker vindt, dat je eigenlijk niets anders meer wilt eten. Zo eet je heel lekker en val je ook nog eens af.

5. Bereid je voor

Als je een gezellig etentje met vriendinnen in de planning hebt staan bij dat je favoriete restaurant, bereid je hier dan op voor. Zorg dat je die dag bijvoorbeeld lichter ontbijt en luncht zodat je in de avond even niet hoeft op te letten.

6. Restaurant

Dat brengt ons op het volgende puntje: een gek idee misschien, maar deel je eten in een restaurant. Zo eet je toch wat meer bewust maar ook lekker. Wil diegene toch niet delen? Begrijpelijk, bestel dan gewoon wat je wilt eten en laat de ene helft inpakken in een doggy bag. Zo heb je de volgende dag ook nog eens een heerlijke lunch.

7. Lang onderweg

Ben je veel en lang onderweg? Dan is het altijd verleidelijk lekkere dingen te kopen op bijvoorbeeld het station. Neem in plaats hiervan zelf je gezonde snacks mee, zo snack je verantwoord en zonder zorgen.

8. Verleiding

Het is moeilijk voor te stellen maar het werkt wel: zodra jij geen lekkere dingen meer koopt, kan je deze ook niet eten. Heb je bijvoorbeeld een groot zwak voor ijs? Koop dit dan als je er echt heel erg naar verlangt en kies voor een éénpersoons verpakking.

9. Beweging

Beweeg wanneer je kan, waar je kan. Kun je kiezen tussen een lift en trap? Kies dan voor de trap. Ga lekker in je lunchpauze een stukje lopen en fiets naar huis in plaats van de bus te nemen.

10. Eet meer

In plaats van drie maaltijden op een dag, kun je beter gaan voor zes kleine maaltijden verdeeld over de hele dag. Zo is je honger beter onder controle en eet je niet teveel bij je volgende maaltijd.

11. Gewichten

Als je wilt afvallen kun je beter trainen met gewichten dan cardio. Je zult merken dat als je veel traint met gewichten, je sneller resultaat zult zien.

12. Rustdag

Een rustdag is belangrijk als je een druk schema vol sporten hebt. Maar ook op je rustdag kun je prima sporten, doe de naam van de dag alleen wel eer aan en keep it calm. Ontspannende yoga of een stukje fietsen is ook een perfecte work-out.

13. Muziek

Even helemaal geen motivatie om te sporten? Zet dan je muziek op, je zult merken dat je zo misschien wel je motivatie vindt om te bewegen. Of je gaat er spontaan al van dansen en dat is natuurlijk ook beweging.

14. Eten voorbereiden

Bereid je eten voor de hele week. Neem zelf je lunch mee en bedenk al wat je in de avonden wilt eten, zodat je een snelle afhaalmaaltijd voorkomt.

15. Water

Een van de bekendste tips: drink veel water. Het vervangt je honger gevoel en het is ook nog eens enorm goed voor je huid.

16. Cheat meal

Ben je helemaal gek op lasagne of een goede pasta? Plan dan in een week jouw favoriete cheat meal in. Zo verantwoord je voor jezelf een week vol gezond eten, want cheaten mag zo nu en dan echt wel met jouw geliefde maaltijd.