Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Moet jij ook vaker poepen als je ongesteld bent? Dit is heel normaal en we vertellen je waarom

Over ongesteldheid praten en alle dingen die daar bij komen kijken zit soms nog best een taboe aan vast. Dit taboe willen we doorbreken en daarom bespreken we een ‘bijwerking’ van ongesteld zijn waar we het niet heel vaak over hebben. Het is namelijk zo dat je vaker of een grotere grote boodschap moet doen als je ongesteld bent. Herken jij dit?

It’s totally okay.

Hoe beïnvloeden menstruaties je spijsvertering?

Bij veel van de veranderingen in ons lichaam zijn hormonen vaak de oorzaak. Denk aan het ontstaan van acne, het hebben van stemmingswisselingen en het uitvallen van je haar. Ook als het gaat over spijsverteringsproblemen rond de tijd dat je ongesteld moet worden, ligt dit aan hormonen die door je lichaam gieren.

Hormoonschommelingen leiden tot veranderingen in de spijsvertering voor en tijdens de menstruatiecyclus. Progesteron (geslachtshormoon) neemt toe na de eisprong en werkt daarmee symptomen van gas, een opgeblazen gevoel en constipatie (verstopping) op voorafgaand aan je menstruatie. Meestal gaan deze bijwerkingen weg als je begint met bloeden.

Bijwerkingen verlichten

Goed nieuws is dat eenvoudige veranderingen in voeding en levensstijl je kunnen helpen het ongemak van je spijsvertering te verlichten. Je kunt het beste vezelrijk voedsel eten als je ongesteld bent. Dit helpt je spijsvertering. Verhoog dus het aantal fruit, groentes, volle granen en peulvruchten in je dieet. Naast dat je op je voeding moet letten, is er nog een eenvoudige stap die je kunt zetten.. letterlijk. Fysieke beweging helpt bij je stoelgang, dus zorg ervoor dat je een aantal fysieke activiteiten in je dagelijkse routine opneemt. Zo kan een korte work-out of een wandeling al veel helpen.

Als laatste zijn er juist ook dingen die je beter kan vermijden als je ongesteld bent. Het gaat vooral om een aantal voedingsmiddelen en dranken. Denk aan voedingsmiddelen met veel zout, vet of suiker. Ook gekruid voedsel, alcohol, cafeïne en zuivelproducten kunnen je bijwerkingen erger maken.

Droom je wel eens dat je ongesteld bent? Dít kan het betekenen