Gina Koninkx
Gina Koninkx Haar 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk die lange lokken waar je van droomt: zo versnel je het groeiproces van je haar

Helaas zijn we niet allemaal gezegend met van die mooie lokken als Gigi Hadid en Negin Mirsalehi. We kunnen smeren met oliën en leave-in conditioners wat we willen, het lijkt er gewoon niet op dat dat echt het gewenste effect heeft. Is het eigenlijk wel mogelijk het groeiproces van je haar te versnellen? Wij zochten het voor je uit.

Hoe zeer je je best ook doet, het lijkt er niet echt op dat jouw haardos elke maand centimeters groeit. Wat kun je wél doen om het groeiproces van je haar te versnellen?

Het groeiproces van je haar versnellen

Waar die ene vriendin om de haverklap naar de kapper moet omdat haar haar wel 10 centimeter per maand lijkt te groeien, blijft dat van jou op dezelfde lengte steken. Het lijkt er toch op dat je iets verkeerd doet, maar wat?

Het groeiproces van je haar versnellen kan wel degelijk. Maar dit is wel afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, gezondheid en het type haar dat je hebt.

Waar moet je rekening mee houden?

Bovenstaande factoren zijn dus alledrie bepalend voor de mate waarin je haar groeit. En dan bestaat er ook nog zoiets als een haargroei cyclus, welke uit 4 fases bestaat: anageen, catageen, telogeen en exogeen. Dit is waar het enigszins ingewikkeld wordt, maar het is wel handig deze cyclus goed te begrijpen:

In de anagene fase groeit je haar gemiddeld 0,5 centimeter per maand, dit wordt ook wel de groeifase genoemd en duurt 3-5 jaar. Na de anagene fase kom je in de catagene fase terecht wat ook wel een overgangsfase wordt genoemd omdat dit het einde is van de anagene fase, deze fase duurt zo’n 10 dagen.

Hierna komt je haar in de telogene fase terecht blijven de haren nog wel verbonden zijn aan de follikel maar groeien ze niet verder, ook wel de rustfase genoemd. Dit proces herhaalt zich vervolgens om de 3 maanden. In de laatste fase, de exogene fase, vallen de haren uit hun follikel, dit duurt zo’n 2-5 maanden. Hierna begint het proces weer opnieuw.

Wat kun je eraan doen?

Om even terug te komen op het daadwerkelijk laten groeien van je mooie lokken: dat kan. Maar je hebt hier wel ontzettend veel geduld voor nodig en zult er doelbewust moeten bijdragen aan verbetering van je haargroei cyclus. Allereerst door de juiste producten te gebruiken voor jouw haartype en agressieve middelen (met bijvoorbeeld sulfaten) te vermijden. Je kunt je hierover goed laten informeren door je kapper. Geloof ons, dat is het hartstikke waard.

Verder is het belangrijk eens in de drie maanden je coupe bij te laten knippen bij de kapper. Hoewel het er dan op lijkt dat je haar juist korter wordt, is het tegendeel waard. Het knippen van gespleten punten zorgt er namelijk voor dat je haar veel gezonder wordt en hierdoor sneller groeit. Geef dit proces ongeveer een jaar de tijd en je zult prachtige resultaten zien.

Rood is dé it-girl haarkleur van deze lente en deze foto’s bewijzen dat