Emma Toussain
Emma Toussain Beauty en Style 31 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zó verzorg je je haar en hoofdhuid tijdens de koude wintermaanden

Niet alleen je huid heeft last van de wintermaanden, ook je haar heeft het zwaar te verduren. Denk maar aan koude temperaturen, wind, regen, hagel en misschien zelfs wel sneeuw. Je gezicht voelt in de winter vaak extra trekkerig aan, en is dit voor je hoofdhuid niet anders. Jeuk, roos en droog haar komen veel vaker voor als het koud is. Maar hoe kom je er van af?

Vier woorden: extra aandacht en liefde.

Winterroutine voor je haar

Waar je in de herst en winter ook extra aandacht moet besteden aan je huid met bijvoorbeeld extra moisturizer en bodylotion, heeft je haar ook een ander soort routine nodig dan in de zomer. Stephany sey, woordvoorder bij Nizoral, onthult aan Glamour UK wat je precies moet doen om je haar ook in de winter gezond te houden.

Draag niet teveel hoofddeksels

Sey vertelt: ‘Bij koud weer produceert de hoofdhuid meer olie om de deze te beschermen. Die olie werkt samen met een schimmel genaamd Malassezia’, ​​legt Stephanie uit. ‘Dit veroorzaakt roos, maar maak je geen zorgen. Je kunt deze schilfers verminderen met een paar simpele veranderingen in levensstijl.’

Bij zo’n verandering kan je denken aan de keuze in hoofddeksels. Probeer niet altijd een hoed of muts te dragen, vooral niet als het een zonnige dag is. UV-stralen remmen de productie van Malassezia, wat betekent dat roos wordt verminderd wanneer de hoofdhuid wordt blootgesteld aan daglicht. Zorg er natuurlijk altijd voor dat je huid wordt beschermd door zonnebrand te gebruiken en als je merkt dat je oren koud worden, probeer dan oorwarmers te dragen zodat je hoofdhuid kan blijven ademen.

Goed voor je haar: Neem vitamine D supplementen

Vitamine D is goed voor je immuunsysteem. Door de kortere, winterse dagen spenderen we minder lang in zonlicht en dit kan betekenen dat je een vitamine D tekort oploopt. Ook is vitamine D belangrijk voor het immuunsysteem van je hoofdhuid dus bij een tekort heb je eerder kans op klachten.

Let the sun shine: dit zijn tekenen dat je een vitamine D tekort hebt

Let op je suikerinname

Helaas eten we tijdens de donkere wintermaanden ook vaker wat slechter, in verband met de feestdagen maar ook omdat je jezelf graag verwent met iets lekkers. Je lichaam maakt gezondere cellen aan als je goed eet dus dit heeft beter effect op je hoofdhuid. Natuurlijk geldt dit voor heel je lichaam.. minder suikers zijn goed voor iedereen.

Wissel je shampoo af

Mocht je nou heel erg last hebben van een droge hoofdhuid (en daarbij roos) dan kan het helpen om af te wisselen met een speciale shampoo. Shampoos met ketoconazol zorgen ervoor dat de groei van schimmels op de hoofdhuid worden afgeremd en dat je uiteindelijk minder last hebt van je hoofdhuid. Deze shampoos zijn gelukkig zonder recept te verkrijgen en ze werken meestal binnen een aantal werken.

Last van roos of vet haar? Dit probeert je hoofdhuid je te vertellen