Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 20 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Let the sun shine: dit zijn tekenen dat je een vitamine D tekort hebt

We houden van de zomer en lekker chillen in de zon, maar helaas laat die zon zich nog niet heel veel zien. De zon zorgt natuurlijk voor onze vitamine D aanmaak, dus veel mensen hebben daar een tekort aan wanneer ze de zon te weinig zien. Zeker tijdens de lockdown en het vele binnen zitten kun je last krijgen van een tekort, en dat kan vervelende gevolgen hebben. Dit zijn tekenen dat je een vitamine D tekort hebt.

Zoek die zon op zo vaak als je kan. 😉

Tekenen dat je een tekort hebt aan vitamine D

Veel binnen zitten is niet alleen slecht voor je sociale leven, maar ook voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk belangrijk voor je weerstand, gemoedstoestand en je botten.

Als we te weinig zonlicht zien (we zien de zon sowieso weinig in Nederland), krijgen we er een tekort aan. Maar hoe weet je nu of je extra van deze vitamines nodig hebt? Wij zetten alle tekenen van een vitamine D tekort voor je op een rijtje.

1.Vermoeidheid

Door een tekort is de kans groot dat je je continue vermoeid voelt. Genoeg slapen helpt daarbij niet.

2. Verlaagde weerstand

Dit is, vooral in verband met het coronavirus, natuurlijk niet de bedoeling. Genoeg vitamine D zorgt voor een goede weerstand waardoor je minder snel ziek wordt. Daarom ben je vaak in de zomer dus ook minder snel ziek dan in de winter.

3. Lage rugpijn

Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor een soort ‘chronische’ lage rugpijn. Niet fijn.

4. Verminderde gemoedstoestand

Voel je je de laatste weken wat vaker down of ben je continue chagrijnig zonder reden en heb je nergens zin in? Dat kan komen door een vitamine D tekort. Mensen zijn niet voor niks vaak gelukkiger in de zomer. 😉

5. Botontkalking

Oké, dit is geen symptoom dat je direct zelf kunt merken, maar op de lange termijn is dit een gevolg van vitamine D tekort. Met een tekort aan deze vitamine, nemen je botten maar 10 tot 15% van al het calcium dat je binnenkrijgt op. Hierdoor verzwakken je botten op de lange termijn dus.

Twijfel je of je echt last hebt van een tekort? Laat dan je vitamine D-waardes testen met een bloedonderzoek. Daaruit kun je dan in overleg met je huisarts beslissen hoe jij het beste meer van deze vitamines binnen kunt krijgen.

Enne, zodra het zonnetje weer schijnt ga jij natuurlijk meteen naar buiten! 😉

Lees ook: Wil je weten: zo herken en voorkom je Toasted Skin Syndrome