Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je weten: zo herken en voorkom je Toasted Skin Syndrome

Tiktok is tegenwoordig onze grootste vorm van vermaak, maar soms waarschuwt de app ons ook voor dingen waar we het bestaan niet van wisten. Zo wordt er op het moment gewaarschuwd voor Toasted Skin Syndrome, en je kunt er zomaar last van hebben zonder dat je dat weet. Wij vertellen je hoe je het herkent en hoe je het kunt voorkomen.

Die kruik is minder onschuldig dan je denkt.

Zo herken en voorkom je Toasted Skin Syndrome

Tiktok brengt ons naast leuke trends en hacks gelukkig ook nuttige informatie. Zo brachten ze Toasted Skin Syndrome onder onze aandacht, en je kunt het sneller krijgen dan je denkt.

Het klinkt misschien alsof het een aandoening is waarbij je huid verbrand is, maar dat is het dus niet. De medische naam voor deze aandoening is Erythema Ab Igne, en dat betekent letterlijk ‘roodheid door vuur’ in het Latijns.

Zo herken je het

Hoe kun je Toasted Skin Syndrome herkennen? Nou, aan rode uitslag die kriskras door elkaar loopt. Vaak jeukt het, voelt opgezwollen en branderig.

No worries, je kunt voorkomen dat je Toasted Skin Syndrome krijgt. Vaak wordt de aandoening veroorzaakt door dezelfde plek op je lichaam regelmatig aan middelmatige hitte bloot te stellen. Denk dus aan een kruik die je tegen je buik legt in bed.

Deze aandoening komt dan ook vaak voor bij mensen die hevige menstruatiepijn hebben of endometriose, aangezien die vaak een kruik gebruiken om de pijn in hun buik te verzachten.

Toasted Skin Syndrome kun je ook krijgen door te vaak een warme laptop op je schoot te hebben staan (guilty) of te vaak te dicht tegen de verwarming aanzitten. Pas ook op met elektrische warmtedekens.

Zo krijg je het weer weg.

Geen zorgen, Toasted Skin Syndrome is niet blijvend. Als je merkt dat je er last van krijgt op een bepaalde plek, zorg er dan voor dat je die plek niet meer blootstelt aan hitte. Dan trekken de klachten vanzelf na een aantal weken weg. Wel kun je er pigmentvlekken aan overhouden.

Houdt je huid ook goed gehydrateerd als je last hebt van deze aandoening, omdat anders de zwelling en roodheid behoorlijk vervelend en branderig kunnen zijn. Gebruik daarvoor wel een medicijn crème zoals Bepanthen, en niks met parfum of alcohol.

Disclaimer: heb je last van Toasted Skin Syndrome, maar trekken de klachten niet vanzelf weg? Ga dan altijd even langs de huisarts.

Lees ook: Ik deed een jaar de Curly Girl Methode en dit is wat ik daarvan vind