Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 28 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Heb je je stijltang wel uitgedaan? Dit is waarom je je dat iedere dag weer afvraagt

Hoevaak heb je wel niet dat je net de deur uit stapt en je denkt: ‘heb ik mijn stijltang nou uitgedaan of niet?’. Of erger: je vraagt het je ineens af als je een paar uur van je huis vandaan bent. Ineens heb je een aanval van pure paniek. Want je weet het écht niet meer. Hoe kan dat toch? Je lijdt toch niet aan geheugenverlies?

Geheugenverlies? Vroege vorm van Alzheimer? Dwangneurose? Nee joh

Heb je wel eens in paniek je huisgenoten of buurvrouw gebeld? Of ben je eerder naar huis gegaan van je werk omdat je echt bang was dat je huis af zou fikken omdat je dacht dat je stijltang misschien nog aan was? We feel you.

Maar goed, irritant is het wel. Vooral omdat je 99 van de 100 keer écht wel alles uit hebt gedaan voordat je de deur uitging.

Hoe het kan

Maar hoe kan het nou dat je écht niet meer weet of je het hebt gedaan? Hoe hard je ook nadenkt? Daar hebben we een antwoord op.

Waarschijnlijk gebruik je je stijltang iedere dag of in ieder geval een paar keer per week. Het gebruik en het uitdoen van de stijltang is zo een gewoonte geworden. Het is een repetitieve handeling.

Omdat je de handeling zo vaak doet, worden je herinneringen aan de handeling minder levendig en gedetailleerd en daardoor minder herkenbaar. En dat is een voedingsbodem voor geheugenwantrouwen. Je gaat aan jezelf twijfelen.

Vooral als je het druk hebt en in je hoofd met andere dingen bezig bent, kun je nog wel eens vergeten wat je precies hebt gedaan. En dat is doodnormaal en helemaal niet erg. Tenzij je je stijltang wél aan hebt gelaten, want dat is niet zo handig.

De oplossing

Een oplossing is er ook: doe iets geks terwijl je je stijltang uitzet. Ga op één been staan of zeg hardop iets raars. Dan onthoud je het wel. Of koop een stijltang die zichzelf na dertig minuten uitschakelt. Dat is ook een optie.

Dit vind je misschien ook interessant: Dt-fout gemaakt? Dat betekent niet dat je niet kan spellen, maar wel dat je te druk bent