Emma Toussain
Emma Toussain Reizen 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat sommige honden gewoon in de vliegtuigcabine mogen reizen?

Het hebben van een kleine harige vriend (ja, je hond) is ontzettend leuk, maar je moet wel veel plannen. Vaak gaan honden niet mee op vakantie omdat het óf niet mag in de accomodatie of dat het simpelweg onhandig. En al helemaal als je gaat vliegen, dan lijkt de optie vaak onmogelijk. Maar wist je dat honden tot een bepaald gewicht gewoon mee mogen in de cabine? Dan hoeven ze niet zo zielig onderin het ruim in een reisbench maar kan je ze gewoon bij je hebben.

Honden mee in de handbagage

Het is natuurlijk algemeen bekend dat honden gewoon mee kunnen vliegen, maar dat sommigen ook gewoon mee kunnen in de cabine dat weten heel veel mensen toch niet. En dat is zonde, want dan hoef je helemaal geen oppasadresje te regelen voor je viervoeter. Kan je hem of haar gewoon meenemen naar het buitenland.

We zetten de verschillende regels van vliegtuigmaatschappijen voor je op een rij:

KLM

Als je met KLM vliegt mag je 1 kat of hond meenemen in de cabine als je reist in Economy Class, of in Business Class binnen Europa. Je huisdier moet onder de stoel voor je kunnen reizen, dus zorg ervoor dat je diertje in een gesloten reistas of kennel van maximaal 46 x 28 x 24 cm past. De reistas of kennel mag samen met je huisdier max. acht kilo wegen. Je huisdier mag niet uit de reistas, dus het moet wel comfortabel zijn voor het beestje.

Transavia

Ook bij Transavia mag je een huisdier mee. Om de reis voor iedereen zo prettig mogelijk te maken, vragen ze je wel zeer vriendelijk om ervoor te zorgen dat je huisdier schoon is. Dat snappen we dan ook wel meer.. nare luchtjes wil je natuurlijk voorkomen. Verder mag je huisdier geen agressief gedrag vertonen. Je mag je huisdier in de cabine vervoeren in een flexibele reistas voor huisdieren, een kennel van hardplastic is niet toegestaan. Maximale afmetingen per reistas: lengte 40 cm x breedte 30 cm x hoogte 24cm. Ook hier mag je huisdier inclusief tas maar acht kilo wegen en je betaalt €50 om je vriendje mee te laten vliegen.

TUI

Voor langeafstandsvluchten worden geen honden of katten in de cabine toegelaten, wel in het ruim bij TUI. Voor alle andere vluchten geldt: een hond of kat die in een kennel past van maximaal 50x35x30 cm en niet zwaarder is dan acht kilo (inclusief kennel) mag mee aan boord.

Vueling

Als je met Vueling vliegt dient de kennel met het huisdier erin maximaal acht kilo te wegen. Er worden nooit dieren in het ruim van het vliegtuig vervoerd, good to know.

6 tips om het maximale uit je weekend te halen