Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Take notes: waarom je nooit in slaap moet vallen in de zon

Er zijn maar weinig mensen die ontzettend veel energie krijgen van in de zon liggen. Je wordt er vaak een beetje sloom van en het is erg verleidelijk om een dutje te doen in de tuinstoel of op het strand. Maar is dat wel zo verstandig?

Het antwoord is nee, en dít is de reden.

In slaap vallen in de zon

Vaak is het niet eens de bedoeling, gebeurt het per ongeluk: in slaap vallen in de zon zorgt er al-tijd voor dat je groggy wakker wordt. Als het even meezit heb je ook nog eens verschrikkelijke tan lines óf ben je vreselijk verbrand en om het af te toppen heb je er ook nog eens hoofdpijn bij gekregen.

Alsof dat alleen nog niet reden genoeg is om niet in slaap te vallen in de zon, kan het serieus ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. We praten je bij.

Slecht voor je huid

Het zal je niet verbazen, maar in de zon in slaap vallen is ontzettend slecht voor je huid. Vertrouwen op zonnebrandcrème is een slecht idee. En tuurlijk moet je je altijd insmeren, maar het maakt je niet minder kwetsbaar voor de zon óf in de gebieden waar je net een plekje hebt gemist.

Daarnaast kan zonnebrandcrème door zweten ook worden ‘afgewreven’. Draag liever beschermende kleding en verplaats je naar de schaduw als de kans groot is dat je in slaap gaat vallen.

Moeilijk ongedaan maken

Want laten we eerlijk zijn, we weten allemaal het belangrijk van een SPF. Toch hebben we niet allemaal de gewoonte om je zo vaak (in ieder geval om de twee uur) opnieuw in te smeren.

SPF op je gezicht: een expert vertelt hoe je het aanbrengt in jouw huidverzorgingsroutine

En da’s wel heel belangrijk. Schade aan je huid (van pigmentatie tot erger), is moeilijker om ongedaan te krijgen, dan te krijgen. Zéker als in je slaap valt in de zon.

Meerdere gevaren

En schade aan je huid is niet het enige gevaar. In slaap vallen in de zon wordt niet voor niks de grootste nachtmerrie van dermatologen genoemd. Uitdroging is ook iets wat snel kan ontstaan.

Je lichaam is druk bezig om zijn innerlijke temperatuur te reguleren, zodat organen in je lichaam goed kunnen werken. Een manier is zweten. Door te zweten kan je uitdrogen en door uitdroging kan je moe, duizelig en zwak worden. Erger nog: ernstige uitdroging kan ook fataal zijn.

Drink voldoende water als het buiten heel warm is en voorkom dat je in slaap valt in de directe zon.

Moeite met voldoende water drinken? Met deze tips wordt het een eitje