Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 25 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Z贸 kom je van die irritante ingegroeide haartjes af

W谩t je ook scheert, eens in de zoveel tijd heb je last van ingegroeide haartjes. En holy moly, wat kan dat pijn doen. Het vervolgens met rust laten is niet zo erg, maar leren hoe je het kan voorkomen is een beter plan.

Op je benen, oksels, armen, schaamstreek of zelfs je gezicht: ingegroeide haartjes zijn irritant. Z贸 voorkom je het in vervolg.

Ingegroeide haartjes voorkomen

First things first: je hebt zo鈥檔 5 miljoen haarzakjes verdeeld over je hele lijf, waar dus 鈥 je raadt het al 鈥 haar uit groeit.

Als je je gaat scheren, blijft je haar alsnog uit de follikels (fancy woord voor haarzakjes) groeien. Een ingegroeid haartje聽ontstaat wanneer een haar dat uit zijn follikel zou moeten groeien, niet uit je huid komt. En da鈥檚 irritant. Daardoor kan een ontsteking ontstaan wat kan leiden tot viezigheid, pijn, jeuk en zelfs blijvende littekens.

Hoewel je op elke plek waar haar groeit last zou kunnen krijgen voor ingegroeide haartjes, is het haar rondom je vajayjay het meest vatbaar voor ingegroeide haartje (hallo irritante rode bultjes). Dat haar heeft namelijk de neiging om dikker en krullend te zijn.

De allerbeste manier om te zorgen dat je nooit meer last krijgt van ingegroeide haartjes? Je haar niet verwijderen. En waar dat voor de een prima is, heeft ander liever gladde lichaamsdelen. Dit kan je in dat geval doen om de kans op ingegroeide haren te verkleinen:

1. Gebruik glijmiddel voor je benen (aka scheerschuim of -gel)

Droog scheren 鈥 waar dan ook 鈥 is altijd een slecht plan. Als je dat doet, ontstaan er namelijk gauw scherpe haartjes die makkelijk terug groeien in je huid.聽Gebruik liever scheerschuim of -gel 茅n laat dat eventjes intrekken voor je aan de slag gaat.

2. Gebruik alleen een scherp mesje

Met een bot scheermes krijg je je haren niet goed weg. Het resultaat? Je gaat meerdere keren over je huid, waardoor je meer risico hebt op wondjes, irritaties 茅n ingegroeide haartjes.

3. Scheer in de goede richting

Deze tip ken je vast en zeker al, maar als je geen last wil krijgen van ingegroeide haartjes, moet je niet tegen je haartjes in scheren. Misschien heb je het idee dat je je lichaam sneller gladder krijgt, maar het is nog makkelijk voor je haartjes om te gaan krullen. En laat dat nou net pijn doen als het ingegroeide haartjes worden.

4. Spoel je mesje constant

Als je je mesje na iedere 鈥渟lag鈥 afspoelt, worden haartjes die in het mesje verstopt zitten verwijderd, waardoor je je haren weer makkelijker kan verwijderen.

5. Gebruik geen pincet

Het voelt misschien verleidelijk om met een pincet aan de slag te gaan 鈥 helemaal als je verdwaalde schaamhaartjes wil verwijderen, maar doe dat niet.聽Als je een haartje verwijdert met een pincet, kan er makkelijk een deel achterblijven wat weer kan leiden tot ingegroeide haartjes.

Psst, epileer jij je wenkbrauwen met een pincet en doet dat helse pijn? Deze tips moet je lezen!

6. Trek je huid niet strak

Haartjes kunnen makkelijk ingroeien als je je huid strak trekt. Doe dus liever je best om tijdens het scheren je huid zo normaal mogelijk te laten.

7. Scrub zachtjes voordat je gaat scheren

Dode huidcellen kunnen ingegroeide huidcellen vasthouden. Zachtjes scrubben voordat je gaat scheren kan daarom helpen. Dat kan je doen met een cr猫me of lotion, maar met een washandje zou ook al moeten lukken. Zo makkelijk kan het zijn.