Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Nieuws 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de grootste kanshebbers op de Edisons

De oudste en belangrijkste muziekprijs van Nederland, de Edison, worden vanavond 6 maart in het AFAS Theater in Leusden uitgereikt. De grootste kanshebber op de bronzen Edison beeldjes van kunstenaar Pieter d’Hont is zangeres S10, die vorig jaar Nederland vertegenwoordigde tijdens het songfestival. Zij heeft vier nominaties op haar naam staan. Daarna volgen Maan en Goldband met drie nominaties.

De artiesten

S10 is genomineerd voor twee van de belangrijkste prijzen, Album en Song. Voor de categorie Album doet S10 mee met Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Me Denkt. Zij gaat de strijd aan met Sor met zijn album Bea Doven No. 1, No. 2 en No. 3 en Flemming met zijn gelijknamige album. De strijd voor de beste song gaat tussen De Diepte van S10, Stiekem van Maan en Goldband en Multicolor van Son Mieux.

De Edisons worden uitgereikt in elf verschillende categorieën. Zo zijn er ook nog prijzen te winnen in de categorie Pop, Alternative, Hiphip. Nederlandstalig, Hollands, Dance, Nieuwkomer, Videoclip en Oeuvreprijs. Hiervoor zijn onder andere de bekende artiesten Froukje, DI-RECT, Broederliefde, Tiësto, Antoon en Zoë Tauran genomineerd.

De oudste muziekprijzen

De Edisons zijn de oudste muziekprijzen van Nederland en worden al sinds 1960 uitgereikt. De vakjury onder leiding van Spotifybaas Wilbert Mutsaers bepalen de winnaars, zij krijgen traditiegetrouw een bronzen beeldje van Pieter d’Hont. Wie deze bronzen beeldjes winnen, kunnen we vanavond zien tijdens de uitreiking in het AFAS Thearter in Leusden. Vorig jaar waren Suzan en Freek de gelukkigen en wonnen zij de Edison voor hun album Dromen In Kleur. Maan en Snelle wonnen met hun nummer Blijven Slapen de prijs voor Song en MEAU won een Edison voor Nieuwkomer. Guus Meeuwis won destijds de prijs voor Oeuvre, voor al zijn werk dat hij gedurende zijn leven heeft gemaakt.

Wij zijn erg benieuwd welke artiesten er dit jaar met een bronzen beeldje het AFAS Theater uit komen lopen!

Zangeres Maan neemt tijd voor zichzelf – en die vult ze zó in