Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze 4 dingen zorgen ervoor dat je wakker wordt met een nog veel extremere kater

Je wordt wakker, het zweet breekt je uit, je maag draait zich om en je mond is gortdroog. Het is weer zover. Een avondje stappen en flink doordrinken heeft weer eens gezorgd voor een flinke kater. Een ding is zeker: deze dag wordt overleven.

Hoewel een flinke kater af en toe echt de moeite waard is, zou het ook wel lekker zijn als je the day after nog enigszins leeft.

Hier wordt je kater door verergerd

Wist je dat er bepaalde dingen zijn die een kater nóg erger maken? Als je daar nou eens goed op let, word je de volgende keer misschien wél fris wakker én heb je een leuke nacht gehad.

1. Het zit in je genen, of niet

Bizar maar waar. Of je een enorme kater houdt aan een paar biertjes, is deels genetisch bepaald. Als er in jouw familiegeschiedenis wat gevallen zijn van alcoholmisbruik, kan het zo zijn dat jouw lichaam alcohol heel anders verwerkt dan anderen.

2. Of je een goede bodem hebt gelegd voor het drinken

Het blijft belangrijk: een goede bodem leggen voordat je je vergaapt aan al die alcoholische lekkernijen. Als je niks hebt gegeten, neemt je lichaam alcohol veel sneller op. Gezellig zou je zeggen, maar dat zorgt er dus ook voor dat je kater de dag erna een stuk heftiger is.

3. Roken verergert je kater

Vaste roker of party smoker? In beide gevallen heb je pech, want roken tijdens het nuttigen van alcohol zorgt er écht voor dat je kater nog erger wordt. Probeer dat pakje peuken nou echt eens links te laten liggen de volgende keer.

4. De stoffen die een drankje bevat

Bepalen grotendeels hoe erg je kater zal zijn. Sommige dranken zijn namelijk erg zuiver, zoals wodka en gin. In tegenstelling tot dranken die naast alcohol veel andere stoffen bevatten, zoals brandy (ook wel Weinbrand genoemd). En veel van die andere stoffen worden niet echt lekker verwerkt door je lijf. Gevolg: je voelt je extra verrot. Mocht je wel van drank houden waar veel ‘troep’ inzit, wissel dan je drankjes af met een glas water. Dat doet nog altijd wonderen.

Is het al te laat?

Dit zijn de 7 beste remedies tegen een kater – graag gedaan