Emma Toussain
Emma Toussain Entertainment 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Barbie bedacht en gespeeld door Margot Robbie, maar Ken genomineerd voor een Oscar? Hier klopt iets niet

Op 11 maart worden dé filmprijzen van het jaar uitgereikt: the Oscars. Of als je het officieel wil noemen: The Acadamy Awards. Ryan Gosling is genomineerd voor zijn rol als Ken in Barbie, terwijl hoofdrolspeler Margot Robbie niet op de lijst staat. Gosling vindt daar wat van.

Ken is genomineerd voor een Acadamy Award

Ryan Gosling is genomineerd in de categorie beste ondersteunende rol. “Dat ik teleurgesteld ben dat zij niet genomineerd zijn, is nog zacht uitgedrukt”, vertelt Ryan tegen CBS News. Want zoals hij zelf ook zegt: “Zonder Barbie geen Ken. En er is geen Barbie-film zonder Greta Gerwig en Margot Robbie, de twee personen die het meest verantwoordelijk zijn voor het succes van deze film.”

Het is niet dat de dames helemaal niet genomineerd zijn; wel kunnen ze nog prijzen krijgen voor beste scriptschrijver en medeproducent. Maar beste hoofdrol? Of regisseur? Nope.

Het patriarchaat ten top?

Het patriarchaat is een maatschappijvorm waarin mannen de dominante rol hebben. Meer respect, meer aanzien.. ga zo maar even door. Dat is nou precies de dieper liggende gedachte achter de film: dat mannen in de ‘echte wereld’ dominant zijn en in Barbieland zijn dat de vrouwen.

Daar zijn bestaat het hooggerechthof uit vrouwen, is er een vrouwelijke president, kunnen vrouwen zomaar alles worden wat ze willen én hebben ze ook nog eens duidelijk de overhand in de relatie. Hiermee steken ze de draak met hoe het vaak in onze wereld gaat.

Dat Ken dus nu ook genomineerd is voor een bijrol en Barbie (ofwel Margot) niet.. dat valt toch niet helemaal lekker. Dit lijkt precies te zijn wat de film wil aankaarten: je kunt als vrouw doen wat je wil, maar mannen doen het altijd beter. Krijgen meer erkenning, waardering.. je kunt zeggen dat het niet zo is, maar dit is toch weer een sterk voorbeeld.

 

Het is niet zo dat Barbie helemaal niet in de prijzen kan vallen: Billie Eilish en haar broer Finneas zijn genomineerd voor het nummer ‘What Was I Made For?’ En speech-queen America Ferrera kan ook in de prijzen vallen. En natuurlijk ‘I’m Just Ken’, gezongen door Ryan Gosling. Dat komt ook allemaal uit het brein van Margot en Greta Gerwig, dus indirect kunnen ze wel wat prijzen binnen slepen.

 

 

Hua hua hua: herken jij waar de lach van Ryan Gosling in ‘Barbie’ vandaan komt?