Emma Toussain
Emma Toussain Shopping 24 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit weekend naar de IJ-Hallen: 7 tips om de echte pareltjes te vinden

Amsterdam heeft heel veel leuke marktjes en winkels vol tweedehands spullen, maar één van de beste plekken voor liefhebbers van dit soort  schatten is toch wel de IJ-hallen. Deze gigantische tweedehandsmarkt, gelegen aan het IJ in Amsterdam-Noord, trekt bezoekers van over de hele wereld die op zoek zijn naar unieke vondsten en koopjes.

Dit weekend kan je weer los en wij geven je de beste tips om zo veel mogelijk uit je dag te halen.

@maaikelothmann

Thrifting at Ijhallen recap #ijhallen #amsterdam #fleamarket #thrifted #moneytok #sustainablefashion

♬ What It Is – Solo Version – Doechii

 

IJ-hallen: ticketprijzen en toegang

Deze markt ligt vol met goedkope schatten, maar de entree zelf is ook heel budgetvriendelijk. Zelfs als je niks koopt is het als nog een leuk dagje uit zonder daar al te veel voor kwijt te zijn. Je betaalt namelijk 6 euro voor een normaal toegangsticket en 10 euro voor een early bird ticket. Met zo’n early bird ticket kan je eerder de markt op dan de grote meute, zodat jij rustig alvast kan zoeken naar wat je wil hebben.

Wanneer staat deze markt er?

De IJ-hallen vinden maandelijks plaats, op zaterdag en zondag. Het is raadzaam om de officiële kalender te raadplegen om de exacte datums en openingstijden te bekijken, omdat deze kunnen variëren. Met honderden kraampjes die een breed scala aan items aanbieden, van vintage kleding tot antiek meubilair, is elke editie van de IJ-Hallen een unieke kans om iets bijzonders te vinden.

Zie jij op TikTok altijd maar de leukste items voorbij komen, maar zie je dat zelf nooit? Zó ga je wel met een aantal goede items naar huis.

 1. Vroeg arriveren

  Voor de beste vondsten is het aan te raden vroeg op de dag aan te komen, vooral als je op zoek bent naar specifieke items. Vroege vogels hebben vaak de kans om als eerste door de nieuwste aanwinsten te snuffelen.

  TikTokker Maaike Lothmann is een echte pro wat thriften betreft: zij weet precies hoe je de beste items kunt vinden. Scroll even op haar account en je weet wat we bedoelen: zelf scoorde ze ooit een jas Burberry voor maar 30 euro. Ook zij geeft tips voor de beste ervaring op de IJ-Hallen:

@maaikelothmann

Replying to @Coffeekid Tips voor als je de Ijhallen gaat bezoeken 💕 #ijhallen #amsterdam #vlooienmarkt #tips #thrifting

♬ Aesthetic – Megacreate

 1. Onderhandelen

  Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van de ervaring op de IJhallen. Vergeet niet vriendelijk te zijn, maar wees vastberaden. Verkopers zijn vaak bereid om te onderhandelen over prijzen, waardoor je mogelijk een betere deal kunt sluiten.

 2. Contant geld meenemen

  Hoewel sommige verkopers betalingen met pin accepteren, is het handig om contant geld bij je te hebben. Niet alle kraampjes hebben pinautomaten, en contant betalen maakt het onderhandelingsproces vaak soepeler. Helemaal als je tops koopt voor 1 of 2 euro, is het handig om wat munten in je portemonnee te hebben zitten.

 3. Ken de waarde

  Doe wat onderzoek naar de waarde van de items die je zoekt. Hierdoor kun je beter inschatten of de prijs redelijk is en voorkom je dat je te veel betaalt voor een tweedehands vondst. Zo heb je misschien ook meer ballen om te onderhandelen 😜

 4. Comfortabele kleding en schoenen

  De IJ-hallen zijn groot, en je zult waarschijnlijk veel lopen. Draag comfortabele kleding en schoenen, zodat je zonder problemen de vele kraampjes kunt verkennen. En vaak is een hoop ook buiten, want betekent dat je lang buiten bent. Kleed je dan ook goed aan, shoppen als je het koud hebt is geen goed idee. Dan ga je haastig kijken en je wil natuurlijk wel de tijd nemen.

 5. Blijf gehydrateerd en eet genoeg

  Een bezoek aan de IJ-Hallen kan soms best overweldigend zijn, door het enome en ietwat chaotische aanbod. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg drinkt (as always) en dat je maag vol zit. Gelukkig kan je daar genoeg lekkers halen – een patatje of bakje poffertjes gaat er altijd wel in.

 6. Maak zin voor zoeken

  Lijkt logisch, maar soms is het lastig om je over te geven aan het zoeken. Er is zó veel aanbod, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Maaike Lothmann vertelt dan ook dat zij vaak globaal scant en meteen doorheeft of een kraampje leuke items heeft. Alleen dan pas gaat ze naar de kraam toe om wat aandachtiger te kijken. Als je elke kraam uitpluist wordt je namelijk helemaal gek.

 

Dit weekend mag je weer, dus we hopen dat je hier wat aan hebt. Veel plezier!

 

Met de cruise naar Newcastle: waarom dit het perfecte weekendje weg is