Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 14 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Liefde van A-Z: is het echt waar dat mannen alleen maar willen jagen?

We zeggen het wel vaker, mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. En daarom publiceren we iedere avond een liefdesartikel per letter van het alfabet in de hoop dat iedereen daarna de liefde kan lezen. Vandaag de J van Jagen. Want is dat écht wat mannen willen? Mannen zijn jagers en vrouwen die zijn aandacht willen, zouden geen gemakkelijke prooi moeten zijn. Dat is hoe wij vrouwen al decennialang denken. Maar is het echt zo?

Ja, zeggen wetenschappers. Mannen houden van the chase, het veroveren. En dan vooral mannen die zichzelf zien als ‘smooth talker‘.

Iets is waardevoller als je er moeite voor moet doen

Onderzoeker van de Universiteit van Chicago ontdekten dit toen ze een groep mannelijke vrijwilligers foto’s van vrouwen lieten zien. De mannen die zichzelf zien als iemand met gladde praatjes, kozen vooral voor foto’s waar de vrouwen wazig op stonden. De mannen die zichzelf zien als verlegen, kozen juist voor vrouwen die scherp waren gefotografeerd.

Hetzelfde patroon was te zien toen mannen producten mochten pakken. Ze hadden de keuze tussen de producten die makkelijk te pakken waren en producten die verstopt waren, achteraan op een rek. Volgens onderzoeker Aparna Labroo, associate professor of marketing, wordt vaak gedacht dat iets meer waarde heeft, als je er meer moeite voor moet doen.

Jagen streelt het ego van de man

Mannen zijn vaak competitief ingesteld. Ze willen winnen. Mannen willen het mooiste meisje, dan winnen ze niet alleen haar, maar zijn ze bovendien beter dan andere mannen.

Hard to get or not hard to get?

Volgens de wetenschap: ja, maak het hem niet te gemakkelijk. Zeker niet in het begin. Als hij snel doorheeft dat hij je voor zich heeft gewonnen, vond hij het ‘makkelijk’ en zal hij zijn interesse verliezen.

Het beste is om te doseren. Maak het hem niet te gemakkelijk, maar geef hem af ten toe een happy moment. Geef hem een stukje van de koek, maar nooit het hele koekje in één keer. Zo proeft hij de smaak, zo proeft hij waar hij meer van zou kunnen hebben en groeit zijn verlangen.

Hem we-ken-lang laten jagen terwijl je hem fantastisch vindt, hoeft ook niet. Waarom zou je zo lang spelletjes spelen? Als je elkaar leuk vindt, dan vind je elkaar leuk. En als hij zo snel zijn interesse verliest, dan verdien je iemand die wel voor jou zal blijven vechten.

LEES OOK: Op deze manier wind jij echt iedere man om je vingers