Janne Vogel
Janne Vogel Love & Seks 27 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek zegt: een kwart van de singles liegt op datingapps

Online daten is voor velen nog steeds dé manier om een potentiële partner aan de haak te slaan. Zeker in deze tijden van zelfisolement. Er wordt dus een hoop gechat, maar vertellen singles nu eigenlijk de waarheid? Datingapp The Inner Circle deed onderzoek naar leugentjes om bestwil. En wat blijkt? Een kwart van de singles liegt op datingapps.

Liegen op datingapps: waarom, hoe vaak en waarover?

Al denk je dat een leugentje om bestwil geen kwaad kan, voor veel daters is liegen toch een deal-breaker. Het onderzoek van The Inner Circle laat zien dat het voor een van de tien singles zelfs het einde van een (potentiële) relatie betekent.

Deze leugens vinden singles te erg

De meest onvergeeflijke leugen vinden singles dat iemand zegt geen kinderen te hebben, terwijl dat wel zo is. Namelijk 68% van de singles. Snappen we, auch. We vinden het verder erg wanneer iemand liegt over het op zoek zijn naar een serieuze relatie. Terwijl hij of zij daar juist niet op zitten te wachten (47.5%). Andere leugens die singles bestempelen als deal-breaker gaan over het beroep van hun date (42%) , hun leeftijd (36%) en liegen over roken (36%).

Maar zelf liegen ze ook weleens…

Maar als de singles gevraagd wordt naar hoe eerlijk zij zelf zijn op datingapps, geeft 26% aan ook weleens een leugentje om bestwil te hebben verteld. Ha, busted. Zo’n 26% van deze singles geeft aan dat ze het zien als onschuldig en onschadelijk, terwijl 27% zegt niet eens precies te weten waarom ze hebben gelogen. Een kleine 17% zegt te hebben gelogen om leuker gevonden te worden en 15% wilde hierdoor beter overkomen op de ander. Best logisch, vinden wij.

En als ze liegen, dan liegen ze vooral over de volgende dingen

De singles die dingen weleens mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn (guilty), liegen in de meeste gevallen over bewegen en sporten (28%). Oftewel: ze doen zich fitter voor dan ze zijn. De tweede meest voorkomende leugen is over hun leeftijd. Daar heeft 18% weleens over gelogen.

Liegen wordt door veel daters gezien als onschuldig, maar uit dit onderzoek blijft dat bijna de helft (46%) wordt betrapt. Dus eh, blijf je vooral vasthouden aan het feit dat eerlijkheid het langst duurt.

Spijt van de leugen?

Slechts 39% van de singles heeft spijt van zijn of haar leugen. Het overgrote deel van de daters staat dus nog steeds achter z’n ‘keuze’. En hoe zit het met opbiechten? Ook dat blijkt niet hoog op het prioriteitenlijstje van de singles te staan. Het merendeel (29%) zou de leugen alleen opbiechten als het onderwerp toevallig ter sprake komt. Een kwart zou het vertellen zodra er gevoelens in het spel zijn en 7% zou wachten tot de relatie officieel is.

Lees ook: