Lianne Görtz
Lianne Görtz Gezondheid 20 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 Limburgse etenswaren zijn zó lekker dat je ze echt gegeten wil hebben

In Limburg worden er vaak dingen gezegd waar mensen boven de rivieren geen touw aan vast kunnen knopen. Ook vieren zuiderlingen zeven weken vóór Eerste Paasdag het hardst feest van heel het land. Vier dagen lang. En op Limburgse bodem worden er dingen gemaakt en gegeten waar het water je van in je mond loopt. Dingen die alleen in Limburg zó lekker smaken. Als echte Limburgse val ik in het noorden behoorlijk op met mijn zachte g. En dat niet alleen. Ik heb dingen in het zuiden gegeten die buiten de Limburgse grenzen niet te evenaren zijn. Of gewoonweg niet te verkrijgen zijn. En dat is jammer, want het is echt genieten.

1. Vlaai

Met stipt op nummer 1 staat vlaai. Echte, echte Limburgse vlaai. Als je van zoetigheid houdt, net als ik, dan is dit echt iets wat je een keer in je leven gegeten wil hebben. Maar pas op, als je weet hoe lekker het is wil je alleen maar meer en meer. Serieus.

2. Asperges

In Limburg staat dit etenswaar ook wel bekend als het witte goud. Ik ben zelf niet zo’n fan, maar ik ben zonder twijfel in de minderheid. In het zuiden gaat het erin als koek, geloof me. En eerlijk is eerlijk, als je het nog nooit gehad hebt ben je nu wel een beetje benieuwd toch?

3. Zuur vlees

Als je in Limburg ‘zoor vleis’ of ‘zoer vleisj’ besteld, dan krijg je een stoofschotel met paarden- of rundvlees. Het is heerlijk, en al helemaal bij een lekker frietje. Bij de meeste snackbars staat dan ook standaard een frietje met zuur vlees op het menu.

4. Nonnevot

Hoewel we in het Limburgs altijd ‘vot’ tegen kont zeggen, is dit absoluut geen kont van een non. In het zuiden gebeuren gekke dingen, maar dit zou wel heel raar zijn.

Maar wat is het dan? Het is een soort gebakje in de vorm van een lus met een losse knoop. Vooral rond de carnaval zit iedereen aan de nonnevot.

5. Koude schotel

Koude schotel? Ja, ook wel bekend onder de naam huzarensalade. Misschien gaat er nu wel een belletje rinkelen. Ook leuk om te weten; koude schotel wordt vaak samen gegeten met het eerder genoemde zoer vleisj. Je weet niet wat je meemaakt.

6. Stroop

In het hele land wordt wel stroop gegeten, maar wist je dat het echt een typisch Limburgs streekproduct is? Het wordt niet alleen op pannenkoeken gegeten, maar ook op boterhammen, crackers of roggebrood. En als het even kan met een lekker stukje kaas eroverheen. Za-lig.

7. Knapkoek

Knapkoek of ook wel ‘knapkook’ ligt in iedere bakker wel in de winkel. En weet je waarom? De koek wordt gemaakt van restjes vlaaideeg. Je kunt zelf ook in de keuken aan de slag om deze zoetigheid te maken, maar als je er scoort in Limburgse bakkerijen dan weet je zeker dat je het juiste proeft. En het lekkerste.

En zo zijn er nog meer typische Limburgse etenswaren die je je smaakpapillen een keer wil gunnen. Echt. En ik kan het weten. Op naar het zuiden met z’n allen.

Dit is ook typisch Limburgs: Deze 25 uitspraken ken je zeker als je uit Limburg komt