Gina Koninkx
Gina Koninkx Lichaam 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Menstruatie normaliseren bij mannen doe je zo: 3 onmisbare tips

Helaas is zo’n artikel anno 2022 nog nodig. Veel te veel mannen – volgens ons – vinden menstrueren maar vies en willen er het liefst helemaal niks mee te maken hebben. Is jouw partner ook zo iemand die bang is ‘de rode zee te bevaren’ en die elk gesprek over menstruatie uit de weg gaat? Tijd om deze groep mannen bij te brengen dat menstrueren heel normaal is, en vooral niet vies.

Je zou verwachten dat hoe ouder de mannen worden, hoe minder kinderachtig ze worden als het gaat om menstruatie. Niet dus, want in de praktijk valt dat soms nogal vies tegen. Daar willen we wat aan doen, help je mee?

Menstruatie normaliseren bij mannen

Wat is het nou toch met mannen dat ze menstruatie gewoon ‘echt niet chill’ vinden, om het maar even in hun bewoordingen te houden. Het liefst horen ze er helemaal niks over en wachten ze stilletjes af tot jouw period weer voorbij is. Nou, mooi niet. Die vent van jou kan nog wel wat lessen gebruiken.

1. Ga het gesprek niet uit de weg

En dat begint bij het consequent niet uit de weg gaan van het gesprek. Nou hoef je natuurlijk niet letterlijk met hem te gaan zitten om hem een lesje biologie te geven (al is dat soms nog best nodig), maar adviseren we je wel om je menstruatie bespreekbaar te maken.

Geef het aan als je weer ongesteld gaat worden en dat je het vervelend vindt als dat het geval is. Hoe beter jij uitlegt waar je last van hebt, hoe beter hij jou begrijpt en hoe normaler het gespreksonderwerp voor hem zal worden. Soms gaan we er zelf wat krampachtig mee om (niet onze schuld) omdat we verwachten dat hij niks over ongesteldheid wil horen. Laat dat los en maak er gewoon een heel normaal topic van binnen jullie relatie.

2. Corrigeer mannen

Wordt er weer een grapje gemaakt over het bevaren van de rode zee? Zeg er dan gewoon wat van. Mannen zijn een kei in dingen weglachen met botte humor en dat hoeven we echt niet te pikken. Reageer in zo’n geval direct – of kom er later op terug – door te zeggen dat je dat niet leuk vindt en dat het voor jou oprecht heel vervelend is.

3. Maak hem wegwijs in de wondere wereld van menstruaties

Vaak komt dit soort gedrag deels voort uit onwetendheid. In de puberjaren werd heel lacherig gedaan over menstruatie en waar meisjes consequent te maken hadden met hun menstruatie, was dat bij jongens natuurlijk niet het geval.

Betrek hem wat meer bij jouw menstruatie door rondom je period uit te leggen waar je last van hebt, leg hem uit hoe een menstruatiecup werkt of vraag hem en passant of hij tampons voor je kan meenemen als hij boodschappen gaat doen. Hoe meer hij begrijpt en meekrijgt van menstruatie, hoe normaler het voor hem wordt.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van NSBML