Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 6 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Wil je minder vaak je haar wassen? We leren het je met dit stappenplan

Steeds meer meiden gooien het roer om en besluiten dat ze niet elke dag hun haar willen wassen. Groot gelijk. En welke tijd is nou beter om dat te proberen dan deze tijd waarin we vooral thuis zitten? Daarom delen we graag dit minder-vaak-je-haar-wassen stappenplan met je.

Als jij op dit moment elke dag jouw haar wast, dan is jouw haar daaraan gewend en wordt het sneller vet dan bij mensen die een keer per week hun haar wassen. Ik kan het weten, want ik waste mijn haar ook elke dag. Totdat ik daar helemaal klaar mee was.

Tegenwoordig was ik het zelfs maar eens per twee weken, en echt, in de tussentijd is het niet vet. Ik heb mijn haarroutine vorig jaar flink omgegooid, en heb het aantal dagen tussen de wasbeurten dus flink verlengd. Hiervoor heb ik het onderstaande stappenplan gebruikt.

Waarom zou je minder vaak je haren moeten wassen?

Als je jouw haar te vaak wast, is het mogelijk dat je zowel jouw huid als jouw haar uitdroogt. Dit komt onder andere door de siliconen en sulfaten die in veel shampoos te vinden zijn.

Een exacte ‘zo vaak zou je jouw haar moeten wassen’ kunnen we je niet geven, maar in het artikel legt een haarexpert uit hoe zij erover denkt.

Hoe vaak hoor je je haar écht wassen? Een haarexpert vertelt hoe het zit

Minder vaak je haar wassen in 4 stappen

Je kunt cold turkey stoppen met het wassen van je haren, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je daar niet op zit te wachten. Daarom deel ik het stappenplan wat mij destijds enorm geholpen heeft.

1. Zit minder vaak aan je haren

De belangrijkste stap als je het ons vraagt, want wanneer je continu je vette vingers door haren haalt, dan kan je wel raden wat er met je haar gebeurt. Leer het jezelf dus eerst af om met je handen door je haar te gaan.

Heb je stijl haar? Dan is het wél goed om je haar elke dag even te borstelen. Hiermee voorkom je niet alleen klitten, maar je zorgt er ook voor dat de vetten door jouw hele haar verdeeld worden in plaats van dat ze alleen op je hoofdhuid blijven zitten.

Krullenbollen kunnen deze tip vanzelfsprekend beter overslaan om een pluizenbol te voorkomen.

2. Om de dag je haren wassen

Was jij op dit moment je haar elke dag? Probeer daar eens een dag tussen te laten, en was je haar om de dag. De dagen dat je jouw haar niet met shampoo wast, mag je het uiteraard wel uitspoelen met water als je dat nodig vindt.

3. Twee dagen niet je haren wassen (+ evt. droogshampoo)

Als jouw haar gewend is aan het om de dag wassen en je klaar bent voor de volgende stap, dan voeg je nog een extra non-washday toe aan jouw routine.

Als je merkt dat jouw haar op dag drie wel vettig is, dan kan je deze stap nog overbruggen met droogshampoo. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je ook geen droogshampoo meer gebruikt.

4. Repeat tot je jouw routine gevonden hebt

Wil je nog een dag extra wachten met het wassen van je haren? Prima, go for it. Je kunt deze nieuwe routine herhalen totdat jij jouw ideale schema gevonden hebt.

Haren wassen zonder shampoo

Wil je tijdens het douchen jouw haar toch verzorgen? Kijk dan eens naar een co-wash, ook wel conditioner-wash genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: je wast je haar in dit geval met conditioner in plaats van shampoo. Hierdoor blijft jouw haar tussen de wasbeurten door toch glanzend en gehydrateerd.

‘Expensive hair’ is dé haartrend van nu en zo ziet het eruit