Gina Koninkx
Gina Koninkx Nagels 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je ook last van pijnlijke haakjes aan de zijkant van je nagel? Dit is de oorzaak

Ineens voel je het, een pijnlijk stukje aan de zijkant van je nagel. Het alleen al aanraken kan ongelooflijk veel pijn doen. Maar waar komen die irritante haakjes aan de zijkant van je nagel toch vandaan? En nog belangrijker: hoe voorkom je dit voortaan?

Als je met citroensap knoeit brandt het al helemaal als een gek.

Pijnlijke haakjes aan de zijkant van je nagel

Haakjes aan de zijkant van je nagel zijn ontzettend pijnlijk. Vaak zijn ze erg kort, waardoor het nog moeilijker is dit te verwijderen. Sommigen kiezen ervoor dit te laten zitten tot het vanzelf weer overgaat, anderen knippen het liever zo snel mogelijk af met een nagelknipper. De vraag is, waar komt het vandaan en hoe voorkom je het de volgende keer?

1. Je wast je handen te vaak

Dikke kans dat jij je handen te vaak wast. Juist de afgelopen twee jaar werden we geacht door corona onze handen nog veel vaker te wassen. Goed voor het virus, minder goed voor jou mooi verzorgde zachte handen. Door het vele wassen – al helemaal met zeep – droogt je huid veel sneller uit. Dit veroorzaakt gebroken nagels en deze irritante haakjes aan de zijkant van je nagel.

2. Je hebt droge handen

Te veel wassen hoeft niet altijd de oorzaak zijn van te droge handen. Dit is deels genetisch bepaald of je huid is bijvoorbeeld erg gevoelig voor seizoensverschillen. Als je zo’n droge huid hebt heeft dat veel invloed op de staat van je nagels. Deze zullen veel sneller splijten of breken. Vergelijk het maar met een lok van je haar. Als je haar uitdroogt, krijg je snel last van gespleten haarpunten. Op die manier werkt dat ook met je nagels.

3. Je zit te veel aan je nagels

Sommigen zijn nogal verslaafd aan nagelbijten of er gewoon lekker aan pulken. Dat zorgt er alleen wel voor dat je sneller deze vervelende haakjes bij je nagel krijgt. Lekker vanaf blijven dus! En als je weer zo’n haakje hebt kan je hem overigens beter laten zitten en met rust laten. Meestal is het na twee dagen weer over.