Gina Koninkx
Gina Koninkx Relaties 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Doet jouw vriendje dít? Dikke kans dat je een relatie hebt met een narcist

Relaties gaan niet altijd van een leien dakje. Sterker nog, het is soms keihard werken om ook in moeilijke perioden nog zij aan zij én gelukkig door het leven te gaan. Echte liefde overwint alles. Tenzij je partner kenmerken vertoont van narcisme. Dan kan het weleens erg lastig worden.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die soms lastig te herkennen is, maar in een relatie worden veel van deze kenmerken juist erg zichtbaar.

Typisch gedrag van een narcist in een relatie

Narcisme en narcistisch gedrag vertonen is niet helemaal hetzelfde. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis en narcistisch gedrag vertonen betekent dat iemand hier enkele kenmerken van vertoont. Narcisme zelf is moeilijk te herkennen, maar als je weet waar je op moet letten bij je partner (en al een vreemd voorgevoel hebt) valt het kwartje vaak toch op zijn plek.

Mensen met narcisme – en dit moet je ongetwijfeld kunnen herkennen in je partner – zijn ervan overtuigd dat ze bijzonderder zijn dan anderen. Dit voelen ze niet alleen, want deze overtuiging maken ze ook duidelijk kenbaar aan anderen. Laat jouw partner je herhaaldelijk weten dat jij de mindere bent in jullie relatie? Dan is dat een duidelijk kenmerk van narcisme.

Meer kenmerken van narcisme

De symptomen van narcisme zijn helaas vaak maar moeilijk te herkennen, tenzij ze zich opstapelen. De rode vlag mag in ieder geval uit bij deze signalen.

  • Je partner is extreem jaloers
  • Je partner daarentegen is zelf juist dol op aandacht
  • Je partner wil graag de macht over jou hebben
  • Je partner heeft een enorm ego en als je hem daarop wijst kan hij/zij zelfs agressief reageren
  • Je partner is niet empathisch
  • Je partner vindt het moeilijk om emoties te tonen en heeft deze aanzienlijk minder dan anderen
  • Daarnaast zijn er nog veel meer kenmerken die passen bij deze persoonlijkheidsstoornis. Veel van deze symptomen leiden er overigens toe dat mensen met narcisme het maar moeilijk vinden om hun relatie goed te onderhouden. Dit leidt vaak tot veel ruzies, wantrouwen en een zeer complexe relatie.