Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Gezondheid 16 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Herkenbaar: 4 dingen die je kan doen als je je niet helemaal jezelf voelt

Zo, herkenbaar – vooral in deze tijd. We zitten inmiddels alweer in een lockdown en het is helemaal niet gek dat je gewoon niet meer zo enthousiast bent. In de eerste lockdown waren we over het algemeen positiever en hadden we meer energie. Realiseer jezelf dat het helemaal niet gek is als je je af en toe gewoon niet jezelf voelt.

Dit zijn vier dingen die je zou kunnen doen om uit ‘de put’ de raken.

Je niet helemaal jezelf voelen

Het verschil tussen deze lockdown en de vorige is bij de meeste mensen dat ze nu gewoon de ‘normale dingen’ missen. Daarmee bedoelen we geen werk of familie. Maar het ontmoeten van vrienden in een drukke bar, het boeken van een ge-wel-dige zomervakantie of het naar je werk gaan in het drukke openbaarvervoer. Het is niet raar als dit je mood veranderd.

Het maakt niet uit wat er afgelopen jaar in jouw leven is veranderd, iedereen heeft aanpassingen moeten maken in zijn/haar leven door de pandemie. Als je veel alleen bent, is het niet zo gek dat je je af en toe niet jezelf voelt. Het is namelijk normaal voor een mens om omringd te zijn door andere mensen – en dat hebben we nu simpelweg minder.

Als je dit herkend, zou je één van deze vier dingen kunnen uitproberen:

1. Ga opzoek naar dingen die je ‘normaal’ laten voelen

Wat zijn dingen die je deed voor de pandemie. Wat geeft jou het beste gevoel in de hele wereld? Als je daar achter komt, dan weet je wat je te doen staat. Dit kan heel simpel zijn zoals het lezen van een boek, of het vinden van een nieuwe hobby. Denk niet te moeilijk.

2. Humor zal je helpen

Het maakt niet uit wat er in de wereld aan de hand is, ergens kan je vast wel een beetje humor vinden. Als je lacht zorg je ervoor dat je jezelf goed voelt en dat is nu precies waar we naar opzoek zijn. Daarnaast laat het ons ook herinneren dat de wereld helemaal niet zo serieus is. Je leven zal niet eindigen, dus zie het wat luchtiger. Probeer om humor te vinden in een lastige situatie.

Als dat niet werkt, dan hebben we een hele geode tip – begin Friends gewoon opnieuw. Dan heb je 10 hele seizoenen voor je met alleen maar humor.

3. Laat jezelf toe om je slecht te voelen

Vaak heb je de neiging om je slechte gevoelens weg te stoppen en te doen alsof alles okay is. Het probleem hiermee, is dat die ‘slechte gevoelens’ dan echt niet weggaan. Ze zullen aanwezig blijven en je hebt zelfs de kans dat het meer wordt. Het is okay als je je niet okay voelt. Geloof ons, het is veel beter om die gevoelens eruit te laten en ze bijvoorbeeld met iemand te bespreken. Als je wilt schreeuwen of huilen, doe dat dan.

4. Kijk naar de dingen die wel goed gaan

Wij snappen het, we zijn ook klaar met Teams meetingen, vergeten dat je op mute staat en het internet dat om de twee seconden uitvalt. Maar ja, laat dat even links liggen en denk aan de positieve dingen. Via Teams heb je waarschijnlijk wel elke dag contact met mensen. Waarschijnlijk kan je er ondertussen onwijs goed mee omgaan en heb je geleerd om deze gesprekken te waarderen.

Daarnaast kan je hiervan ook leren hoeveel goede mensen je om je heen hebt, die ondanks alles toch tijd vrijmaken om met jou te gaan videobellen. Als je lang genoeg nadenkt kan in elke struggle ook weer iets positiefs zien.

Lees ook: Het antwoord op de vraag der vragen: is het veilig om te sporten met een kater?