Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Gezondheid 8 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Het antwoord op de vraag der vragen: is het veilig om te sporten met een kater?

Waarschijnlijk herken je de kenmerken van een kater heel goed: een droge mond, gek gevoel in je maag en vreselijke hoofdpijn. Hoe leuk de vorige avond ook was, een kater is echt niet fijn. Soms kan het je wel twee dagen uitschakelen. Waarschijnlijk hang je alleen maar op de bank met je Netflix, maar is het wel eens bij je opgekomen om te gaan sporten met een kater?

Wij hebben voor je uitgezocht of dit een goed idee is.

Sporten met een kater

Er zijn veel fysieke voordelen aan sporten – zelfs als je té veel gedronken hebt. Je lichaam bewegen, kan dus juist goed voor je zijn als je een kater hebt. Maar, alleen als je dit veilig doet – het kan namelijk ook misgaan.

Om ervoor te zorgen dat je veilig kan sporten zijn de volgende dingen heel belangrijk:

1. Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Hier zetten we meteen een heel groot uitroepteken bij. De voornaamste reden waarom je je zo ellendig voelt met een kater is omdat gedehydrateerd bent. Je hebt simpelweg te weinig vocht in je lichaam. Wat je dus moet doen is heel veel water drinken.

2. Ga niet sporten als je duizelig bent

Nadat je water hebt gedronken, is het belangrijk dat je je lichaam even de tijd geeft om bij te komen. Als je daarna nog steeds duizelig bent, ga dan vooral niet sporten. Dat kan fout aflopen. Waarschijnlijk hebt je de alcohol namelijk nog niet verwerkt. Ga alleen sporten als je er écht zeker van bent dat je niet meer dronken bent.

Als je je wel beter voelt na het drinken van water, dan kan je best gaan sporten. Je zult je waarschijnlijk zelfs beter voelen na een work-out.

3. Eet iets voordat je gaat sporten met een kater

Alcohol kan je maag heel erg irriteren. Dit is ook de reden waarom je waarschijnlijk niet veel honger hebt na een avondje drinken. Toch is het belangrijk dat je makkelijk verteerbaar voedsel binnen krijgt. Dit zal je helpen je snel beter te voelen.

4. Laat je medicijnen voor een dagje liggen

Als je van plan bent te gaan sporten is het belangrijk dat je geen medicijnen vooraf inneemt. Dit kan namelijk mis gaan. Het kan ervoor zorgen dat je je lichaamstemperatuur niet meer goed kan regelen. Ook is je lever overbelast als je een kater hebt – om die dan extra aan het werkt te zetten is niet zo een goed idee.

5. Doe rustig aan tijdens je work-out

Take it easy. Veel springen is met een kater geen goed idee. Als je je namelijk al niet zo goed voelt, dan kan sporten dit nog erger maken. Dat wil je natuurlijk niet. Erg belangrijk is dat je blijft drinken. Blijf goed opletten hoe je je voelt en maak het niet erger door een zware work-out te gaan doen.

Lees ook: Waarom je tien keer zo succesvol aan je dag kan beginnen als je om 07:00 uur gaat sporten