Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 20 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

OMG! Zó vaak zou je je oordopjes eigenlijk moeten schoonmaken

Oordopjes. We kunnen niet zonder. Of je nou AirPods hebt of ze nog old school aan een draadje hebt hangen, we luisteren met zijn allen graag naar muziek. En je herkent het vast wel, soms doet het ene oortje het iets minder en lijkt het aan wat stof te liggen. Niet gek ook, want die krengen kunnen ontzettend vies worden. Laat dat nou net de reden zijn dat je ze met enige frequentie moet schoonmaken. Ja, echt.

En da’s vaker dan je denkt.

Oordopjes schoonmaken

Grote kans dat jouw oordopjes altijd in je tas zitten, waar je ook naartoe gaat. Om een podcast te luisteren in de trein, muziek aan te hebben tijdens het sporten of wanneer je je wil focussen op kantoor. Fijn natuurlijk, maar wanneer heb jij die dingen voor het laatst schoongemaakt? Precies, dat dachten we al.

En je raadt het misschien wel, je oordopjes schoonmaken is zéker nodig. Je legt ze niet alleen op allerlei plekken neer, je stopt ze ook om de haverklap in – jawel – je oren. En daar zit weer flink wat oorsmeer. Om de boel zo schoon mogelijk te houden, kan je dit riedeltje het beste wekelijks doen. Overtuigd om ze eens te poetsen? Zó maak je je oordopjes het beste schoon.

Voor eens en altijd: zó maak je je oren schoon (en nee, NOOIT met een wattenstaafje)

Aan de slag

Oorsmeer, stof en bacteriën: allemaal troep wat aan je oordopjes kan blijven plakken. Niet alleen vies, het kan ook schadelijk zijn voor je oren én de geluidskwaliteit van je oordopjes. Gelukkig is het schoonmaken ervan niet zo ingewikkeld. Je hebt een tandenstoker, wattenstaafje, keukenpapier of oude (droge) tandenborstel nodig.

Zichtbaar vuil haal je weg met een tandenstoker of een oude tandenborstel. Borstel/veeg altijd naar beneden en houdt het speakertje – ietwat vanzelfsprekend – ook naar beneden, anders maak je het alleen maar viezer. Een beetje ontsmettingsalcohol (op een wattenstaafje of keukenpapiertje) kan ook werken, al moet je er wel voor zorgen dat het papier of wattenstaafje niet te nat wordt. Oordopjes zijn vaak niet waterbestendig.

Aha: hier staat de i in iPhone (en iMac en iPad) voor