Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 10 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: zó maak je je oren schoon (en nee, NOOIT met een wattenstaafje)

Dat je je oksels zo nu en dan moet wassen en je voeten ook vooral niet moet vergeten, weet je inmiddels hopelijk wel. Maar laten we het ook even hebben over je oren en oorsmeer. Want eerlijk is eerlijk, daarover – en dan vooral over het je oren schoonmaken – horen we veel tegenstrijdige informatie. Tijd voor duidelijkheid.

Spoiler: er komt geen wattenstaafje aan te pas. Nooit.

Oren schoonmaken: zó moet dat

Je oren zijn naast het instrument om mee te luisteren en het display om oorbellen in te hangen nog veel meer dan dat. Zo bestaat je oor ook uit een middeloor én binnenoor. Niet zo gek dat het oor één van de meest complexe organen van ons lichaam is. Des te belangrijker om er zorgvuldig mee om te gaan.

Goed, over naar de orde van de dag. Je oren schoonmaken en oorsmeer. Dat laatste fenomeen is heel normaal en wordt veroorzaakt – of beter gezegd geproduceerd – door meer dan duizend kliertjes. En hoewel je het misschien vooral smerig vindt, is het eigenlijk juist je beste vriend. Het beschermt je oor tegen stof en andere vuiligheid. En misschien nog wel belangrijker, je oor is over het algemeen zelfreinigend.

Leef

Wil je de natuur nou per se een beetje helpen? Dat doe je onbewust al. Door gewoon je leven te leven. Oud oorsmeer wordt als het ware uit je oor geduwd (yikes, klinkt vies, is het niet) als er nieuwe oorsmeer wordt/is aangemaakt.

Kauwen en praten zorgt ervoor dat je oor zichzelf reinigt. Het openen en sluiten van je mond zorgt dus voor beweging in je gehoorgangen.

Neeee joh: dit is dus waarom jouw huid na het douchen soms zo jeukt

Beschadigingen

We hoeven het je hopelijk niet meer te vertellen nadat je al het bovenstaande hebt gelezen, maar met dingen in je oor pulken om te zorgen dat het oorsmeer verdwijnt is echt niet slim. Sterker nog, je kan daarmee je oor (en het functioneren ervan) beschadigen.

Voor de koppige meiden onder ons – I see you – is het goed om te weten dat je gewoon met een washandje langs de buitenkant(!) van je oor kan gaan als je ook je haren wast, bijvoorbeeld. Echt, laat het oorsmeer gewoon voor wat het is.

Dit is waarom je beter niet je gezicht kan wassen tijdens het douchen