Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 9 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Neeee joh: dit is dus waarom jouw huid na het douchen soms zo jeukt

Het maakt niet uit of het hartje zomer is of dat de sneeuwvlokken buiten naar beneden vallen – we houden van een heerlijke warme douche om de dag mee af te sluiten. Maar heb jij soms ook last van een jeukende huid na het douchen? We kwamen er laatst achter hoe dat komt.

En we hate to tell you, maar die jeukende huid kan dus komen door de temperatuur van het water.

Te warm douchen

Bij een hete douche droogt jouw huid uit, waardoor het gaat jeuken. Ai, en dat terwijl jij het liefste op standje inferno doucht. De oplossing is gelukkig ook heel simpel: draai de temperatuur van het water iets kouder en je jeuk hoort dan ook weg te gaan.

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want waarschijnlijk gruwel je van koud water en zie je jezelf nog niet onder een koude straal water staan. In dat geval delen we alvast de voordelen van koud douchen met je (om je te overtuigen!), en delen we maar al te graag dit stappenplan om stapje voor stapje de douche wat kouder te zetten.

Voor eens en altijd: is het beter om je gezicht voor of na het douchen te wassen?

Andere redenen van een jeukende huid na douchen

Herken jij je niet in het te heet douchen? Dan zouden er ook nog een aantal andere factoren kunnen zijn die zorgen voor een jeukende huid:

  • Je schrobt te hard tijdens het douchen, of je gebruikt een te harde borstel (tijdens het body brushen bijvoorbeeld)
  • Je droogt je huid na het douchen niet goed af
  • Je gebruikt verzorgingsproducten waar jouw huid niet goed op reageert
  • Je doucht te vaak en/of te lang

Met een beetje extra tijd en aandacht kunnen alle bovenstaande ‘problemen’ dus gelukkig makkelijk opgelost worden. Blijft jouw huid jeuken na het douchen, ook nadat je jouw douchegewoontes volledig hebt omgegooid? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Koukleumen opgelet! Dít kan één van de redenen zijn waarom jij het altijd koud hebt

mens-en-gezondheid