Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 27 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

De moeite waard: dit zijn de voordelen van koud douchen voor je huid, haar en gezondheid

Het is natuurlijk heerlijk om lang te douchen, het liefste met standje inferno, maar echt goed voor je huid en haar is het niet. Koud douchen is dé hype van de laatste tijd en als we kijken naar de voordelen dan snappen we dat helemaal.

En vooruit, koud afdouchen telt wat ons betreft ook als je het nog niet ziet zitten om alleen maar onder de koude straal te staan.

Deze voordelen van koud douchen wil je niet missen

1. Glanzend haar

Koud (af)douchen is dé hack voor gezond en glanzend haar. Dat heeft te maken met het sluiten van de haarschubben, waardoor je automatisch glanzende lokken krijgt.

2. Bye bye droge huid

Het is heerlijk om lang en warm te douchen, maar echt goed voor je huid is het niet. Warm water droogt jouw huid uit. Je voelt ‘m dus al aankomen: kort en koud douchen zou dé manier zijn om een droge huid te voorkomen. Goed om te weten, want dan heb je die crèmes om je huid soepel en gehydrateerd te houden helemaal niet meer nodig.

De oplossing tegen een droge huid in de winter: koud en kort douchen

3. Het is goed voor je humeur

Je zou het misschien niet denken, maar koud water zorgt voor het vrijkomen van endorfines in je lichaam en daar word je dus hartstikke blij van. Endorfines zorgen namelijk voor een hoger geluksniveau.

4. Je spieren herstellen sneller

Houd je ervan om actief bezig te zijn? Het maakt niet uit of je aan krachttraining, HIIT’s, hardlopen of touwtjespringen doet: na een intensieve workout moeten jouw spieren herstellen. Volgens onderzoek zorgt koud water voor beter herstel na een training en zou zelfs effectiever zijn dan een cooling down.

5. Koud douchen is beter voor het milieu

De koude kraan opendraaien is niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu. Je staat automatisch minder lang onder de douche (omdat warm douchen nou eenmaal prettiger is), waardoor je water bespaart. Ook heb je minder gas nodig om het water te verwarmen. Een echte win-win situatie dus.

Koud douchen stappenplan

Ben je na het lezen van dit artikel ook helemaal overtuigd? Check dan snel dit koud douchen stappenplan van onze collega’s bij Manners. Je leert koud douchen in 5 stappen en we beloven je dat je niet meteen al twee minuten onder de koude straal hoeft te staan.

Voor eens en altijd: is het beter om je gezicht voor of na het douchen te wassen?