Audrey Garot
Audrey Garot Technologie 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Op deze manier voorkom je hoofdpijn als je de hele dag achter de computer zit

Tegenwoordig zit bijna iedereen de hele dag achter een scherm. Op kantoor zit je achter de computer, ‘s avonds na je werk zet je gelijk de televisie aan en natuurlijk heb je ook nog de hele dag je telefoon bij je. Schermen zijn simpelweg overal en je kan er niet meer omheen. Hoewel we het inmiddels wel zijn gewend om de hele dag met deze schermen in aanraking te komen, kan het toch wel voor wat problemen zorgen. Als je te veel naar een scherm staart kan dit zorgen voor hoofdpijn, maar met de volgende tips heb jij daar vanaf nu geen last meer van.

Zeg maar gedag tegen die vervelende hoofdpijn!

Voorkom hoofdpijn door middel van deze dingen

Niet iedereen heeft er last van, maar veel mensen zullen het wel herkennen. Vooral als je vaak last hebt van migraine of hoofdpijn, is de kans groter dat jij ook last hebt het licht van je computer of telefoon. Iemand met migraine kan namelijk een overgevoelig zenuwstelsel hebben dat het licht lastig te verdragen vindt.

Met onderstaande tips heb jij daar strak geen last meer van.

1. Filter blauw licht uit

Uit onderzoek is gebleken dat blauw licht je hoofdpijn juist kan versterken in vergelijking met groen of wit licht. Dus als je hier al last van hebt, wordt het alleen maar erger als je naar een scherm staart met blauw licht. Om dit te voorkomen, kan je een blauw licht filter bril aanschaffen. Deze filtert en neutraliseert het blauwe licht van je beeldschermen en geeft rust aan je ogen.

Mocht je nou niet zitten te wachten op zo’n bril, kan je er ook voor kiezen om je telefoon en/of laptop op night shift-modus te zetten. Op deze manier straalt je telefoon minder blauw licht uit, maar juist warme tinten.

2. Kijk af en toe even weg van je scherm

Oké oké, deze is misschien een beetje cliché, maar het helpt echt. Als je de hele dag naar een scherm staart, is het goed om je ogen af en toe te laten rusten. Ga elke 45 minuten even 5 minuten van je scherm vandaan en ga even iets anders doen.

Als je dan toch bezig bent, neem dan meteen even de tijd om je spieren in je nek en schouders uit te rekken. Het rekken van je spieren helpt om te ontspannen, wat weer helpt tegen hoofdpijn. Doe af en toe dus ook even een rek en strek oefening en dan ben je meteen goed bezig!

3. Verminder je schermtijd

Als je de hele dag achter een scherm zit kan dit je hoofdpijn enorm verergeren. Probeer dus ook om je schermtijd zo laag mogelijk te houden. Als je een kantoorbaan hebt, kan je natuurlijk niet om je computer heen. Zet daarom ‘s avonds je telefoon uit voor het slapengaan en lees in plaats daarvan een boek. Je zult vanzelf merken dat dit een stuk beter voor je is. Lastig, maar het werkt echt.

4. Praat erover op je werk

Sommige tips hierboven zijn natuurlijk erg eenvoudig. Af en toe een pauze nemen, een blauw licht filter bril opdoen, dat lukt allemaal wel. Maar het is ook belangrijk om dit onderwerp te bespreken met je baas. Vertel wat jij nodig hebt en vraag bijvoorbeeld of het goed is om af en toe even een ommetje te maken als dit jou helpt. Zo weet je baas dat je hier last van hebt en zo kan hij/zij jou hierbij helpen en kijkt niemand raar op als je weer even een extra ommetje maakt.

5. Wees je bewust van andere triggers

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door veel verschillende factoren. Je hebt niet goed geslapen, je hebt te weinig gedronken, maar het kan ook liggen aan je hormonen, voedsel, stress, etc. Je kan het beste proberen om deze triggers zoveel mogelijk te minimaliseren om die migraine te voorkomen.

Good luck!

Deze dingen kan jij doen om alles uit je geliefde ‘selfcare’-dagje te halen