Zara Bircan
Zara Bircan Love & Seks 19 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat een ergere vorm van ghosting en je herkent het aan deze signalen

Weleens een mislukte date gehad waarbij de ander achteraf steeds weer contact met je opzocht? Dan is het misschien wel voorgekomen dat je deed alsof je van de aardbodem verdwenen was. Als je denkt dat ghosten al kwalijk is, heb je nog niet gehoord van orbiting.

Dit is het ergere zusje van ghosting en we vertellen je er hieronder meer over. Want wat is het en aan welke signalen herken je orbiting?

Alles wat je wil weten over orbiting

Als je iemand ghost, verdwijn je als het ware plots van de aardbodem en laat je niets meer van je horen. Orbiting lijkt hier op, alleen is er één sterk verschil. De orbiter neemt op elk moment dat hem/haar uitkomt namelijk de kans om weer contact op te nemen. Op zich niet zo gek, zou je denken. Maar vervolgens kan de orbiter je zonder enige reden opnieuw ghosten. Deze afwisseling van ghosten en weer contact opzoeken heet orbiting en misschien heb je het al meegemaakt.

Het kan schadelijk zijn

Ghosten op zichzelf is al pijnlijk, vooral als je nooit te weten krijgt wat er misging. Mensen die geghost worden, nemen actief stappen om hiermee om te gaan. Een persoon die ge-orbit wordt, moet dit proces continu herhalen, waarbij de frustraties alleen maar vergroot worden.

Het is onvoorspelbaar

Iemand die je aan het orbiting is, reageert bijvoorbeeld niet op je appjes. Wel kan hij/zij je Instagram Stories in de gaten houden of nog steeds je foto’s liken. Wanneer zij er ineens weer zin in hebben, staan ze dichtbij genoeg om je toch nog een privébericht te sturen. Maar dat wil ook zeggen dat zij je het moment erna weer kunnen ghosten. Ze blijven deel van je leven zonder erin actief aan deel te nemen.

Dit is wat je eraan kunt doen

Natuurlijk hoef je niet iedereen ineens van je social media te verwijderen. Maar als een orbiter zichzelf telkens ongewild weet in jouw leven probeert te zijn, is het een optie om deze te ontvrienden, ontvolgen of zelfs blokkeren. Orbiters zijn de tijd en moeite namelijk niet waard. Er zijn genoeg mensen die je wel de volle aandacht geven die je verdient.

Lees ook: