Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 24 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Déze tekenen wijzen erop dat je je huid aan het ‘over-cleansen’ bent

Zodra je last krijgt van ‘problemen’ met je huid, kan het goed zijn om eens naar je skincare-routine te kijken. Het reinigen van je gezicht hoort natuurlijk een vast onderdeel te zijn, maar als je je huid te veel reinigt (over-cleansen) of met een te harde reiniging, verwijder je de goede dingen die je huid gezond en in balans houden. En dat willen we niet.

Zó weet je of je aan het ‘over-cleansen’ bent.

Over-cleansen

Je huid fungeert van nature als een barrière, wat niet op je huid hoort, houdt het tegen (vuil en andere viezigheid), de goede dingen (zoals vocht en ook sommige oliën), houdt je huid vast. Reinig je je huid te veel en doe je dus aan over-cleansen, dan verwijder je deze goede dingen. En die zijn juist nodig om je huid gezond en in balans te houden.

Maar hoe merk je nou dat je te veel reinigt? Iedere dag je gezicht wassen is namelijk geen overbodige luxe. Déze 5 tekenen wijzen op over-cleansen óf op het feit dat je een verkeerde reiniging gebruikt. Bonustip: je doet er sowieso goed aan om te kiezen voor een reiniging zonder alcohol.

1. Je huid is droog en trekt

Een echt droog en trekkerig gevoel, is een teken dat je huid uit balans is. Vaak kan dat komen door te agressieve ingrediënten in cleansers. Door die ingrediënten wordt je huid niet alleen gereinigd, maar worden de natuurlijke huidoliën ook verwijderd. Reinigers die veel schuimen, zijn vaak te heftig voor je huid.

2. En voelt ruw aan

Naast het trekkerig en droog gevoel, voelt je huid ook echt ruw aan. Een gezonde huid die in balans is voelt vooral gehydrateerd aan.

3. Uitslag zodra je een product gebruikt

Merk je dat je huiduitslag krijgt zodra je een SPF opsmeert (wat op je huid zou moeten zitten iedere dag)? Dat kan een gevolg zijn van over-cleansen. Producten kunnen je huid dan namelijk doordringen, omdat de natuurlijke barrière van je huid beschadigd is.

4. Acne

Als je je huid vaker dan twee keer per dag reinigt, kunnen je olieklieren overuren draaien. Vochtinbrengende crèmes zullen dan niet in de huid trekken, maar op de huid blijven zitten. En dát maakt je huid weer vatbaarder voor puistjes.

5. Je huid is geïrriteerd en jeukt

Bij een verstoorde huidbarrière – wat je kan krijgen door over-cleansen – is je huid vaak geïrriteerd en kan het jeuken. Niet gek ook, want als je huidbarrière minder goed werkt, verliest je huid vocht en droogt het uit. Daarnaast heb je grote kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, die normaal worden tegengehouden.

Huidbarrière herstellen

Over-cleansen (en vooral de gevolgen ervan), is heel vervelend. Helemaal omdat het echt zoeken kan zijn naar de ideale oplossing voor jouw huid. Wat zou kunnen helpen, is overstappen naar een zachte, pH-vriendelijke reiniging. Vermijd cleansers met chemische ingrediënten, want die brengen alleen maar meer schade toe aan de huidbarrière. Natuurlijke zonnebrand, huidverzorgingsproducten én make-up gebruiken kan ook dé oplossing zijn.

Deze prodcuten zijn rijk aan voedingsstoffen die je huid voeden en beschermen. Let ook eens op de ingrediënten die je normaal gesproken gebruikt. Alcohol, siliconen en etherische oliën zijn niet bevorderlijk voor een gevoelige huidbarrière.

Dan nog iets: 6 tekenen waaruit blijkt dat je je gezicht niet goed wast