Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 28 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Vrouwenpraat: dit wil je weten over het Polycysteus Ovarium Syndroom- oftewel PCOS

Hoewel we nooit genieten van ons maandelijkse momentje dat menstruatie heet, gaan wij vrouwen en vaak wel vanuit dat alles goed zit daar beneden. Toch is het soms verstandig te checken of jouw voortplantingsorganen wel werken hoe het hoort. Er zijn namelijk verschillende dingen in die regio die mis kunnen gaan, bijvoorbeeld wanneer je het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) hebt. Wij leggen je precies uit wat dat is en hoe je het kunt herkennen.

Disclaimer: Ga altijd even naar de huisarts als je jezelf hierin herkent!

Dit wil je weten over PCOS

Het voortplantingssysteem van een vrouw zit nogal ingewikkeld in elkaar, zeker als je vroeger niet op hebt gelet bij biologie. Wij zijn dus al blij als we de basiskennis onder de knie hebben, en weten hoe we met onze menstruatie om moeten gaan. Kinderen? Dat komt over een aantal jaar wel joh.

Maar wat nou als dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is als we denken? Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoe vruchtbaar je bent, en sommige vrouwen blijken zelfs een aandoening te hebben die het kinderen krijgen moeilijker maakt. Een van die aandoeningen is het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

PCOS

Wat is PCOS dan precies? Nou, het is een aandoening waarbij er meerdere blaasjes aanwezig zijn in een eierstok. Die blaasjes heten follikels. Normaal gesproken groeien een aantal van deze follikels in je eierstokken in de eerste helft van je menstruatiecyclus. Meestal knapt er uiteindelijk maar 1 van deze follikels, waardoor er een eitje vrijkomt. Dat is dan de eisprong.

Bij vrouwen die PCOS hebben, vormen zich veel meer follikels in de eierstokken die veel kleiner zijn dan normaal gesproken. Deze kleine follikels komen moeilijk tot ovulatie (eisprong), en daardoor krijgen deze vrouwen minder vaak tot geen menstruatie.

Het uitblijven van deze eisprong zorgt er dus ook voor dat het bevruchten van een eitje voor het krijgen van een kindje moeilijker wordt, omdat het eitje er vaak gewoon niet is.

Deze mini eitjes die niet tot ovulatie komen, worden cysten genoemd. Ongeveer 5- tot 10% van de vrouwen heeft PCOS in ernstige of minder ernstige vorm. Daarmee is het de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen.

Hoe kun je het herkennen?

Omdat PCOS een syndroom is en geen ziekte, kunnen de symptomen per vrouw enorm verschillen (om het makkelijk te maken ofcourse). Het grootste kenmerk van PCOS is het uitblijven van je menstruatie of een onregelmatige cycles. Dit betekent 8 menstruaties per jaar of minder.

Ook dingen als overbeharing zoals mannen dat hebben (in je gezicht of in de schaamstreek), acne, andere huidproblemen, overgewicht en hart- en vaatziekten kunnen eventueel wijzen op PCOS. Herken je deze klachten? Ga altijd naar de huisarts!

Maar hoe weten ze dan of het PCOS is?

Het syndroom wordt meestal vastgesteld door een bloedonderzoek of een inwendige echo. Bij de inwendige echo kijken ze naar het aantal follikels op je eierstokken. Normaal gesproken heeft een vrouw 3 tot 8 follikels op de eierstokken, maar een vrouw met PCOS heeft er 12 of meer.

Overgewicht en baarmoederkanker

Overgewicht speelt een grote rol bij PCOS. De helft van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht, en hoe zwaarder een vrouw wordt hoe meer klachten ze ervaart van het syndroom.

Risico’s van het hebben van PCOS zijn dan ook Diabetes, hart- en vaatziekten en baarmoederkanker. Het risico op dat laatste wordt vergroot omdat jouw baarmoeder slijmvlies aanmaakt, dat normaalgesproken afgestoten wordt nadat een eitje niet bevrucht wordt na de eisprong.

Aangezien er bij PCOS geen eisprong plaatsvindt, wordt dit slijmvlies niet afgestoten. Als dit jaren zo doorgaat is de kans groter dat er in dat slijmvlies zich gezwellen gaan vormen. Dit is te verhelpen met Progesteron of door de pil te slikken, maar dan moet je dus wel weten dat je PCOS hebt.

Behandelen

Er zijn verschillende behandelingen voor PCOS, maar helemaal weg gaat het niet aangezien het een syndroom is. Gewichtsverlies is vaak de eerste stap (mits dit nodig is en er sprake is van overgewicht!), maar bespreek dit altijd met je huisarts. Een arts kan jou namelijk precies helpen op de manier die jij nodig hebt.

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij Stichting PCOS.

Lees ook: Plassen na de seks: is het echt nodig en waarom?