Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 15 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom mensen die praten met hun handen charisma hebben en geboren leiders zijn

Praten met je handen. Waar de één altijd veel ruimte nodig heeft om grootse gebaren te maken, is de ander vrij rustig en zie je zijn of haar handen niet bewegen. En waarschijnlijk heb je er nooit bij stilgestaan, maar praten met je handen zegt iets over wat jij voor persoon bent. Sta er maar eens bij stil, introverte rustige personen hebben vaak kleine gebaren die ze dicht bij hunzelf houden. Echter als extravagante mensen de kamer binnen lopen is alles groots; de entree, hun stem en hun overvloed aan liefde voor de aanwezigen.

Daarom kun je je misschien wel voorstellen dat ook de manier waarop jij je handen gebruikt tijdens het praten, iets zegt over je karakter. Zo weten we bijvoorbeeld allemaal wel dat Italianen bekend staan om het gebruik van hun handen tijdens het (felle) praten. Ze zijn gepassioneerd, en gaan ergens vol voor. Ze hebben temperament en dat komt weer tot uiting in hun handen.

Kunnen we daaruit afleiden dat als je met je handen praat je Italiaans temperament hebt? Nee. Maar wat wel is gebleken uit onderzoek is dat mensen die met hun handen praten charisma hebben en goede leiders kunnen zijn. Waarom? Als volgt:

Mensen die met hun handen praten worden gezien als energievol, warm en aangenaam. En die energie komt vooral tot uiting in je enthousiasme die je overbrengt als je een verhaal vertelt. Als jij namelijk enthousiast bent over iets, dan wil graag dat anderen nét zo enthousiast zijn. Daarom is het van belang dat jij je verhaal zo goed mogelijk kunt overbrengen. Daarvoor kun je je handen gebruiken, die geven jouw woorden extra kracht en betekenis.

Daarnaast is bekend van enthousiasme dat het aanstekelijk is. In hoeverre het jou lukt om mensen ook te enthousiasmeren, staat in verband met je charisma. Als je namelijk charismatisch bent heb je de mogelijkheid om andere mensen met jou mee te krijgen. Op het moment dat je enthousiast bent, wil je mensen met jou mee krijgen en ze net zo enthousiast maken.

Charisma is een eigenschap die grote leiders hebben. In hoeverre jij charismatisch bent heeft dus te maken met in hoeverre jij mensen kunt overtuigen om met jou mee te gaan.

Ben jij iemand die praat met je handen? Dan betekent het dus dat er alles aan doet om kracht bij te zetten aan je woorden, iemand te enthousiasmeren, iemand voor je te winnen. En dat is nou precies wat goede leiders mét charisma doen. Iedere dag weer.